De ijshockeyers van Washington Capitals hebben voor het eerst de Stanley Cup gewonnen. De ploeg uit de Amerikaanse hoofdstad versloeg Vegas Golden Knights in het vijfde duel met 4-3 en bracht daarmee de stand in de best-of-7 op 4-1.

In de 43-jarige geschiedenis van de club werden de Capitals nooit eerder kampioen van de NHL, de Amerikaanse ijshockeycompetitie. In 1998 verloor de ploeg in de finale van Detroit Red Wings.

Goed begin, uitstekend eind

In het vijfde finaleduel werd de score pas geopend in de tweede periode. Washington kwam twee keer aan de leiding, maar de de Golden Knight toonden veerkracht en stonden aan het einde van de periode zelfs op voorsprong: 2-3. In de derde periode stelde de kersverse kampioen orde op zaken.

Net als in de vorige finalewedstrijden was er een hoofdrol weggelegd voor Capitals-aanvoerder Alex Ovetsjkin. Mede doordat hij in het beslissende duel een van de treffers voor zijn rekening nam, werd hij uitgeroepen tot meest waardevolle speler van de play-offs.

Washington DC. De stad van politiek en macht. Waar je over de lobbyisten en politici struikelt. Waar in dure steakrestaurants dealtjes worden gesloten en waar je in het weekend door een uitgestorven centrum slentert: Washington draait niet om vertier, maar om politieke zaken.

Washington minder sexy

De zege leidde tot een vreugde-explosie in de stad. Nog voordat de wedstrijd afgelopen was, had zich een menigte fans verzameld voor het stadion van de Capitals om de verovering van de Stanley Cup te vieren. Hoewel de stad met de Washington Wizards (basketbal), de Washington Redskins (American Football), Washington Nationals (honkbal) en de Washington Capitals in alle vier grote Noord-Amerikaanse sporten vertegenwoordigd is, kon er slechts zeer sporadisch succes gevierd worden. Topsport is in Washington net iets minder sexy dan in de glamoursteden New York en Los Angeles.

Capitals-aanvoerder Ovetsjkin: clubeigenaar voorspelde Stanley Cup-zege Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

In 1992 mocht Washington voor het laatst een grote titel vieren. Het American Football-team Washington Redskins won dat jaar in de Super Bowl met 37-24 van de Buffalo Bills. Sindsdien was er voor de Redskins vaak hoop, maar nog veel vaker bittere teleurstelling. De honkballers van de Washington Nationals hebben onder aanvoering van buitenvelder Bryce Harper en werper Max Scherzer weliswaar een topteam, maar in de play-offs geven de sterren veelal niet thuis. De laatste honkbaltitel voor een team uit Washington dateert uit 1924.

Verlost van een trauma

En met de Washington Wizards in het basketbal gaat het ook allerminst hosanna. Eind jaren zeventig, toen nog onder de naam Washington Bullets, stond het team voor het laatst in de NBA-finale.

In feite gaf alleen voetbalclub DC United de stad Washington de voorbije jaren reden om echt trots te zijn. DC United, dat een fanatieke aanhang heeft, won diverse kampioenschappen. Maar voetbal legt het qua populariteit nog altijd ruimschoots af tegen de vier grote Amerikaanse sporten. Vandaar dat de verovering van de Stanley Cup door de Capitals voor veel inwoners van Washington voelt als de verlossing van een trauma.

STER reclame