Kwesi Nyantakyi
NOS VoetbalAangepast

Regering schorst Ghanese voetbalbond vanwege corruptie

De nationale voetbalfederatie van Ghana (GFA) is ontbonden door de regering, nadat een tv-programma omvangrijke corruptie binnen de organisatie had aangetoond. De Ghanese federatie riskeert nu een schorsing door wereldvoetbalbond FIFA.

In het tv-programma werd onthuld dat tal van officials, onder wie preses Kwesi Nyantakyi, flinke bedragen aan smeergeld hadden ontvangen. Zo is te zien dat Nyantakyi een bedrag van 65.000 dollar (zo'n 55.000 euro) krijgt van een zogenaamde zakenman die de Ghanese voetbalcompetitie zou willen sponsoren. Het ging echter om een undercoveractie van een journalist.

De Ghanese regering zegt geschokt te zijn door de beelden en heeft de zaak overgedragen aan justitie.

Geen stemrecht?

De ontbinding kan grote gevolgen hebben. De FIFA verbiedt namelijk politieke inmenging bij de nationale voetbalbonden en daarom dreigt nu een schorsing. Hierdoor kan Ghana zijn stemrecht verliezen bij de verkiezing voor het WK voetbal van 2026.

Die strijd gaat tussen een gezamenlijk bid van de Verenigde Staten, Canada en Mexico en een bid van Marokko. Volgende week wordt duidelijk wie het WK mag organiseren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl