Arie den Hartog en Jan Janssen ANP

Natuurlijk won de donderdag overleden wielrenner Arie den Hartog zelf ook grote wedstrijden: Milaan-Sanremo in 1965 en de tweede editie van Amstel Gold Race in 1967. Maar in de Tour van 1968 was hij een van de steunpilaren in de ploeg van winnaar Jan Janssen.

"Hij was van ongelofelijke waarde. En heeft hij alles gegeven, tot de laatste dag. Mijn Tourzege draag ik ook echt wel een beetje aan hem op", vertelt Janssen in Langs de Lijn En Omstreken.

Want de ploeg van Janssen dunde tijdens die Tour snel uit. Na de Alpen waren er nog vier renners over, onder wie Den Hartog. "Hij heeft me echt bijzonder gesteund. Als je tegen Arie zei 'de kopgroep rijdt op 2 minuten', dan reed hij net zolang op kop tot we erbij waren. Het was een tempobeul, een allrounder."

Den Hartog werd vorig jaar getroffen door een herseninfarct. Janssen zocht hem nadien op. "Toen lag hij in het ziekenhuis, Ja, huilen toen 'ie mij zag..." Vanwege het infarct zat Den Hartog vastgebonden in een rolstoel. "Het was een zielig hoopje mens, dat is alleen maar tragisch. Zo wilde hij niet leven."

Janssen vergeet de laatste ontmoeting niet snel. "Ik heb met betraande ogen en een brok in mijn keel dat ziekenhuis weer verlaten en zei tegen mijn vrouw: dat gaat niet lang meer duren."

Wat overblijft is de herinnering, aan een man die vooral zijn pedalen liet spreken. "Hij was een beetje introvert. Hij werkte zich naar goede ploegen toe, zeer verdienstelijk maar Arie was niet zo'n prater. Een vriendelijke man, maar een beetje gesloten."

Jeans klassiekers: Sanremo 1965

STER reclame