Veiligheidsraad omarmt Nederlands voorstel aanpak Libische mensensmokkelaars
Criminelen die in Libië verantwoordelijk zijn voor mensenhandel en -smokkel komen op een internationale sanctielijst. De VN-Veiligheidsraad heeft een Nederlands voorstel goedgekeurd om wereldwijd banktegoeden van zes leiders van criminele netwerken te bevriezen. Ook kunnen ze niet meer reizen naar het buitenland en is het verboden zaken met ze te doen.
Nederland is dit jaar lid van de VN-Veiligheidsraad. Volgens minister Blok van Buitenlandse Zaken is het de eerste keer dat de VN sancties oplegt aan leiders van gewelddadige mensenhandel- en mensensmokkelnetwerken. "Met onze rol in de Veiligheidsraad wil Nederland het leven van vluchtelingen en migranten in Libië verbeteren en de gevaarlijke tocht over de Middellandse Zee voorkomen", zegt minister Blok.
Slavenhandel
De afgelopen jaren maakten grote groepen vanuit Libië de overtocht naar Europa. Volgens de minister verdienen criminelen grof geld aan mensensmokkel en de exploitatie van migranten.
Ze krijgen tijdens hun reis vaak te maken met ernstige vormen van geweld. Ook zijn er gevallen bekend waarbij slachtoffers in Libië als slaaf werden verhandeld.
'Steun van Libische autoriteiten'
Het Nederlandse OM en de ministeries van Buitenlandse Zaken en Justitie en Veiligheid hebben samengewerkt om de sancties te onderbouwen. Daarbij is gebruik gemaakt van rapporten van internationale organisaties, strafrechtelijke onderzoeken en rapporten van de VN over Libië. Nederland heeft hierbij opgetrokken met landen als Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.
Het Nederlandse initiatief heeft de steun gekregen van alle leden van de VN-Veiligheidsraad en een aantal Afrikaanse landen. Ook de Libische autoriteiten gaven volgens de minister hun volledige steun. "Ze zien in dat deze criminele netwerken het land ernstig destabiliseren", zegt minister Blok.
Volgens hem zien de Libische autoriteiten graag dat deze lijst wordt uitgebreid. Nederland wil samen met Libië en andere partners nagaan welke mogelijkheden daarvoor zijn.