ANP

De Pegida-demonstratie voor een moskee in Rotterdam-Charlois is afgeblazen. De anti-islambeweging wilde vanavond voor de deur van het gebedshuis een varken roosteren als protest tegen de 'islamisering' van Nederland.

Een bus met twintig aanhangers van Pegida was op weg naar de Laleli-moskee, maar de bus maakte rechtsomkeert.

Bus met Pegida-aanhangers keert om, blijdschap bij Rotterdamse moskee

Volgens Pegida kon de politie de veiligheid van de aanhangers van de anti-islambeweging niet garanderen. De politie ontkent dat.

De woordvoerder van Pegida zegt dat hij stiekem een telefoongesprek met de politie heeft opgenomen. Op die opname hoorde een NOS-verslaggever iemand zeggen: "We kunnen niet garanderen dat de mensen achter de linies blijven".

"Dat klopt", laat een politiewoordvoerder desgevraagd weten. "Dat is letterlijk gezegd. Maar dat is wel iets anders dan dat er gezegd zou zijn: wij kunnen jullie veiligheid niet garanderen. Wij stonden daar, geprepareerd. Er waren heel veel mensen. Pegida heeft op dat moment zelf de situatie ingeschat en gekozen om weg te gaan. Als zij hadden besloten: het gaat door, waren wij er klaar voor."

Burgemeester Aboutaleb laat via zijn woordvoerder weten dat Pegida zelf de afweging heeft gemaakt om niet te demonstreren. "Wij hebben maximaal gefaciliteerd. De politie garandeert nooit iemands veiligheid. Dat kan niet", zegt de woordvoerder.

Gejuich en gescheld

De bus met aanhangers van de anti-islambeweging keerde terug naar een verzamelplaats. Aanwezige tegendemonstranten begonnen hard te juichen toen ze doorkregen dat de bus niet meer zou komen. Aboutaleb werd uitgescholden voor hoerenzoon. Hij had besloten de demonstratie niet te verbieden.

Bij de moskee in Charlois hadden zich honderden mensen verzameld om vreedzaam te demonstreren tegen het protest van Pegida. Langzaam keert de rust weer terug rond de moskee. Voor zover bekend zijn er geen aanhoudingen verricht.

Verslaggever Ardy Stemerding peilde eerder vandaag de stemming in de buurt van de moskee:

'Bloemen tegen de barbecuegeur': Rotterdamse buurt verzamelt zich tegen protest Pegida

STER reclame