Demonstraties in Griekenland tegen nieuwe naam voor Macedonië
Conny Keessen
Correspondent Griekenland
Conny Keessen
Correspondent Griekenland
In zestien steden in de Griekse provincie Macedonië en op zeven plaatsen elders in het land, zijn duizenden mensen op de been om te protesteren tegen de nieuwe naam voor het buurland Macedonië. De demonstranten willen onder andere niet dat het woord Macedonië voorkomt in die naam.
De organisatoren eisen dat de regering van premier Tsipras een hardere houding aanneemt in de onderhandelingen met de regering in Skopje. Ook eisen ze een referendum over de naam als het tot een overeenkomst komt tussen Griekenland en de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, zoals het buurland nu officieel heet.
Drie namen
Vorige week leek het er even op dat er schot in de zaak zat, maar volgens de Griekse minister van Buitenlandse Zaken Kotzias liggen er nog drie namen op de tafel: Noord-Macedonië, Nieuw-Macedonië en Opper-Macedonië. De premiers van beide landen moeten het akkoord definitief sluiten.
Inzet van de onderhandelingen is ook een eis van Athene om de Macedonische grondwet aan te passen, zodat er geen aanspraak meer kan worden gemaakt op Grieks grondgebied.
"Deze boodschap komt uit het echte Macedonië, dat Grieks is", zegt Michalis Patsikas van het comité dat de demonstraties organiseert. "Deze regering geeft Macedonië en de Macedonische identiteit en taal weg. Dit is een nationale strijd waarmee we mee doorgaan."
"Ik zou liever zien dat er geen Macedonië in de naam komt, maar denk dat het onvermijdelijk is", zegt Pavlos Paschalis, uit de Griekse provincie Macedonië. "Een oplossing moet er komen, als de leugens en de propaganda maar stoppen. We zien nu dat hun nieuwe premier, Zaev, die dingen wil veranderen."
Panayiotis Plazomitis, ook een Griekse Macedoniër, demonstreert vanavond. "Ik ben geen nationalist en ik houd er geen extreme opvattingen op na. Maar Macedonië is Grieks, dat blijkt uit de geschiedenis en de cultuur. De mensen in Skopje weten daar niet veel van. Ze kunnen ook geen Grieks spreken of lezen, hun taal is anders en hun identiteit ook."
Alexander de Grote
Het epicentrum van de protesten is het stadje Pella, de geboorteplaats van Alexander de Grote in de Griekse provincie Macedonië. Veel demonstranten werden vandaag met bussen vanuit de rest van Griekenland naar het noorden vervoerd.
Ook op de eilanden Rhodos, Kos en Kreta zijn demonstraties. Bij de demonstraties zijn leden van oppositiepartijen, bisschoppen van de Grieks-Orthodoxe kerk en nationalistische groeperingen aanwezig.