NOS NieuwsAangepast

Kamer denkt over glas wijn bij de kapper

Een slijter die bij zijn dranken passende kaas en noten verkoopt, een restaurant waar je de schilderijen aan de muur kunt kopen en een kapper die een glas wijn schenkt bij het knippen. Als het aan de VVD ligt wordt de wet zo veranderd dat dat mogelijk wordt.

VVD-Kamerlid Ziengs dient vandaag een initiatiefwet in. Verschillende partijen, zijn enthousiast over zijn voorstel voor 'mengformules' in winkelstraten en er lijkt zich een meerderheid af te tekenen.

"Winkelen wordt voor veel mensen steeds meer een beleving", zegt Ziengs in een toelichting. Hij wil ondernemers de kans geven in te spelen op de veranderende wensen van de consument.

Nevenactiviteiten

Horecabedrijven en slijters kunnen straks bij de gemeente een vergunning aanvragen voor 'nevenactiviteiten'. Voorwaarde is wel dat de omzet uit die nevenactiviteiten nooit groter wordt dan die uit de oorspronkelijke activiteiten.

In de Drank- en Horecawet wordt een nieuwe categorie geïntroduceerd: het gemengd kleinhandelsbedrijf. Dat zijn winkels waar met een vergunning alcohol wordt verkocht. Gemeenten kunnen wel voorwaarden stellen, bijvoorbeeld dat er geen terras aangelegd mag worden.

Geen oneerlijke concurrentie

Volgens Ziengs levert zijn voorstel geen oneerlijke concurrentie op, omdat in alle bedrijven dezelfde regels gelden. Er moet altijd een leidinggevende aanwezig zijn en er moet voldoende kennis over sociale hygiëne zijn. Ook bij de kapper en in winkels blijft het verboden drank te verkopen aan minderjarigen.

Door verschillende bedrijfsformules te combineren op één plek wordt winkelstraten nieuw leven ingeblazen, denkt Ziengs. "Zodat de vitaliteit in steden en dorpen behouden blijft."

Blokhuis geen voorstander

Als zijn voorstel volledig wordt overgenomen zou het volgens Ziengs ook betekenen dat tankstations weer drank mogen verkopen met een vergunning. Dat is in 2000 verboden, vanwege de veiligheidsrisico's van alcohol in het verkeer. 50Plus heeft, net als andere partijen, bezwaren tegen de verkoop van alcohol bij benzinestations en zal daarover een eigen voorstel indienen.

Verantwoordelijk staatssecretaris Blokhuis voelt niets voor het VVD-plan. "Ik gun iedereen z'n biertje of wijntje. Maar in deze tijd waarin we steeds meer weten over de gezondheidsrisico's van alcohol ben ik er natuurlijk geen voorstander van om het aantal plekken waar je alcohol kunt krijgen bijna ongelimiteerd te laten groeien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl