Proefpersoon Van Putten zat onder hoge temperaturen in een stilstaande auto
NOS NieuwsAangepast

Experiment: zo voelt een hond zich in een hete auto: mens houdt het half uur vol

Hoe voelt het voor een hond om bij zomerse temperaturen achtergelaten te worden in een auto? Met die vraag in het achterhoofd hebben dierenorganisaties een opmerkelijk experiment uitgevoerd. Ze lieten een proefpersoon in een bloedhete auto zitten.

Hondencoach Arvid van Putten werd bij een buitentemperatuur van 26 graden en met een trui aan in stilstaande auto in de zon gezet. Onder begeleiding van een ehbo'er bleef hij net zo lang zitten tot zijn gezondheid in gevaar zou komen.

Experiment: zo voelt een hond zich in een hete auto

Al na zeer korte tijd kreeg Van Putten moeite met bewegen, praten en ademhalen. Toen de temperatuur opliep tot boven de 40 graden, voelde hij een druk op zijn hoofd en kwam hij nauwelijks meer uit zijn woorden.

Op een gegeven moment vielen de camera's uit door de hitte en voelde de proefpersoon een pijn op zijn borst. Na ruim een halfuur werd de proef afgebroken, zodat de hondencoach geen blijvende schade zou oplopen.

"Ik ben geschrokken", zei Van Putten na afloop. "Ik dacht dat ik het veel langer zou volhouden."

Ik hoop dat de boodschap duidelijk is.

Proefpersoon Arvid van Putten

Een hond zou op dat moment al zijn overleden, stellen de Dierenbescherming en het platform Lifestyle for Pets, die met het experiment willen aantonen hoe gevaarlijk het is om een huisdier in een warme auto achter te laten. Nog steeds worden jaarlijks tientallen huisdieren uit auto's gered en sterven ongeveer tien honden aan oververhitting.

Van Putten zegt dat hij aan den lijve heeft ondervonden hoe gevaarlijk zulke hoge temperaturen zijn voor dier en mens. "Ik hoop dat de boodschap duidelijk is", zegt hij aan het einde van het filmpje. "Haal je hond uit je auto."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl