De speciale mussendakpan
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Tilburg helpt de huismus en deelt speciale dakpannen uit

Tilburg wil de huismus terug in de stad en deelt daarom speciale dakpannen uit. De pannen hebben een soort ingebouwd nestkastje. Ze worden zelfs gratis gelegd. Enige nadeel: ze passen alleen op vooroorlogse huizen.

De huismus heeft in de stad last van nieuwe huizen. "Helaas voor de mussen hebben onze moderne huizen geen spleten en kieren meer waar mussen gebruik van kunnen maken voor hun nestjes", zegt stadsecoloog Mischa Cillessen tegen Omroep Brabant.

"Die degelijke huizenbouw met sneldekpannen is fijn voor ons, maar mussen hebben daardoor in de stad steeds minder nestmogelijkheden." Volgens Cillessen is het aantal huismussen de laatste veertig jaar drastisch afgenomen.

Tilburg deelt nu dus dakpannen voor oude huizen uit. "Die hebben nog kruispannen", legt Cillessen uit. "Per inwoner geven we er drie tot vijf weg, want mussen zijn koloniedieren en zijn graag met meer bij elkaar."

Het aantal huismussen dat in Nederland broedt, is in veertig jaar gehalveerd tot één miljoen. Dat komt ook doordat er steeds minder tuinen met heggen zijn. De vogels voeden hun jongen met insecten en insectenlarven en in heggen en klimplanten maken ze ook nestjes.

Advertentie via Ster.nl