GL-voorzitter Marjolein Meijer en partijleider Jesse Klaver
NOS NieuwsAangepast

GL-voorzitter Meijer en Kamerlid Grashoff weg na liegen over relatie

GroenLinks-voorzitter Marjolein Meijer en Tweede Kamerlid Rik Grashoff stappen op. Ze hebben erkend dat ze hebben gelogen over wanneer ze een relatie kregen.

Vorige week donderdag meldden beiden aan de partij dat ze sinds ongeveer een jaar, sinds april 2017, een relatie hadden. Maar gistermiddag kreeg het partijbestuur een signaal dat ze eind 2016 al wat hadden en dus ook rond de verkiezingen van maart vorig jaar.

Meijer (40) en Grashoff (57) hebben daarop toegegeven dat ze "niet de volledige waarheid op tafel hebben gelegd", schrijft GroenLinks in een verklaring. "Dat nieuwe feit veroorzaakte een vertrouwensbreuk voor zowel Partijbestuur, Toezichtraad als Tweede Kamerfractie."

Meijer was als voorzitter onder meer verantwoordelijk voor functioneringsgesprekken met Kamerleden, dus ook met Grashoff. Ook had ze inspraak bij de samenstelling van de kandidatenlijst voor de Kamerverkiezingen van vorig jaar. Grashoff stond toen op de vijfde plek.

Grashoff was Kamerlid van november 2010 tot en met september 2012. In maart 2013 werd hij voorzitter van de partij, wat hij bleef tot mei 2015. Zijn opvolger was Meijer en Grashoff nam weer plaats in de Kamer. Hij had al gezegd niet opnieuw verkiesbaar te zijn.

'Vertrouwen beschaamd'

Partijleider Klaver noemt het "vervelend nieuws". Klaver vindt dat het niet aan anderen is om te oordelen over de liefde tussen twee mensen, om eraan toe te voegen: "Wel is het zo dat, in een hecht team dat knokt voor gezamenlijke idealen, je blind op elkaar moet kunnen vertrouwen en zeker moet weten dat iemand de waarheid spreekt."

Volgens Klaver is het vertrouwen beschaamd. "Het is klote om op deze manier afscheid te moeten nemen van twee collega's die veel voor onze partij hebben betekend." De GroenLinks-leider zegt dat de twee zelf hun ontslag hebben ingediend, omdat ze inzagen dat het vertrouwen is geschonden.

Klaver: het vertrouwen is beschaamd

Derde fractielid dat vertrekt

Het is binnen korte tijd het derde ervaren GroenLinks-Kamerlid dat opstapt. Gisteren nam de Kamer afscheid van Linda Voortman. Die is wethouder in Utrecht geworden. En Liesbeth van Tongeren verruilt de Kamer binnenkort voor een wethouderschap in Den Haag.

Klaver zegt dat hij alle vertrouwen heeft in de resterende fractieleden. Hij voegt eraan toe: "Onze partij is veel meer dan een leider of Kamerleden. Onze beweging staat als een huis. De sfeer is goed en strijdbaar."

Rik Grashoff (GroenLinks)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl