anp

Palestijnen uit Gaza hebben een nieuwe strategie gevonden om Israël te treffen: vliegers met daaraan brandende touwen of gloeiende kolen om aan de andere kant van het hek natuurbranden te veroorzaken.

Een simpel middel dat zeer effectief werkt: inmiddels is bijna 1000 hectare landbouwgrond en bos afgebrand. Ook vandaag weer waren er op vijftien plekken branden aan de grens. Er zijn geen slachtoffers gevallen, maar omdat de grond droog is en het flink waait, laaien de branden snel op. En omdat het vuur op zoveel plekken was, onder meer bij een school en een kibboets, moesten brandweerteams uit de hele omgeving uitrukken.

Doodschieten

Israël reageert woedend op deze tactiek: "Omdat Hamas achter het oplaten van deze vliegers zit, moeten we de mensen die dit doen preventief doodschieten", zegt veiligheidsminister Erdan. "Ik verwacht dat de veiligheidsdiensten ze precies zo behandelen als elke terrorist."

Brand onstaan door vlieger wordt geblust anp

Sinds het begin van de protesten aan de grens, afgelopen maart, waarbij 120 Palestijnse demonstranten werden gedood, worden de brandende vliegers opgelaten.

De laatste weken is het aantal enorm toegenomen en weten Palestijnse jongeren hoe ze de vliegers zo effectief mogelijk maken. "We zijn er spontaan mee begonnen. We hadden niet gedacht dat de resultaten zo goed zouden zijn," vertelt Shadi aan persbureau Reuters. "Het idee is simpel: Met de eenvoudigste middelen willen we zo groot mogelijke schade toebrengen aan de bezetter." De materiaalkosten per vlieger zijn iets meer dan 2 euro per stuk.

"Zolang Gaza bezet wordt, zullen we de vliegers blijven sturen", vertelt een Palestijn in deze video.

Nieuwe strategie Palestijnen om Israël te treffen: vliegers

De afgelopen twee maanden hebben er 300 branden langs de grens gewoed, zegt het ministerie van Defensie. Daarbij zijn akkers met graan en stukken natuurgebied verwoest. De Israëlische overheid schat de schade op zo'n 2 miljoen euro. Bewoners aan de Israëlische kant maken zich grote zorgen en zijn bang dat de schade niet wordt gecompenseerd.

Drones vs. vliegers

Volgens Defensie zijn er vandaag een paar honderd brandende vliegers opgelaten, waarvan het grootste deel is onderschept. Dat doet het leger onder meer door drones met vislijnen te laten vliegen, waar de vliegers in blijven hangen. Ook zijn er burgervrijwilligers en hobbyisten ingezet om met hun eigen drones de vliegers onschadelijk te maken.

De Israëlische veiligheidsdiensten verwachten ook komende vrijdag, na het middaggebed, weer Palestijnse massaprotesten aan de grens. De militairen zullen net als in de vorige weken, niet twijfelen met scherp te schieten als dat nodig is, zegt de overheid.

STER reclame