NOS VoetbalAangepast

Eredivisie presenteert zich met 15-koppige selectie op het WK

Een WK zonder Oranje. We weten het al heel lang, maar toch zal het even wennen zijn om geen Nederlandse voetballers binnen de lijnen te zien als de wereld het vizier gericht heeft op Rusland.

Toch kunnen Nederlandse voetballiefhebbers veel bekende gezichten verwachten in Rusland. Zo levert de eredivisie vijftien spelers af aan het toernooi. Dat blijkt uit de officiële FIFA-lijst. Spelers waar je een aardig elftal mee kunt maken.

NOS
De eredivisie WK-opstelling

Feyenoord is hofleverancier met vijf spelers, Ajax ziet vier man vertrekken richting het WK. Landskampioen PSV drie. AZ, Heerenveen en ADO Den Haag leveren één speler.

Hoewel er dus nog flink wat spelers uit de Nederlandse competitie in Rusland actief zullen zijn, is het aantal eredivisiespelers dat uitkomt op het WK wel een stuk lager dan tijdens voorgaande edities het geval was.

Vier jaar geleden vertrokken er nog 20 eredivisiespelers richting het WK in Brazilië. In Zuid-Afrika deden er zelfs 33 mee. Dat waren overigens wel toernooien waar Nederland actief was. De vorige keer dat Oranje zich niet plaatste voor het WK, in 2002, reisden 18 eredivisiespelers af naar het WK.

Getty
Alireza Jahanbakhsh in het shirt van Iran

WK-deelname eredivisiespelers door de jaren heen

Jaar Aantal eredivisiespelers
2014 20
2010 33
2006 27
2002 18
1998 23

De Marokkanen Hakim Ziyech, Karim El Ahmadi, Sofyan Amrabat zijn samen met de Iraniërs Reza Ghoochannejhad en Alireza Jahanbakhsh de eerste eredivisiespelers die in actie kunnen komen.

Beide landen staan namelijk op 15 juni in Sint-Petersburg tegenover elkaar voor hun eerste groepsduel.

AFP
Nicolai Jorgensen op de training van Denemarken

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl