ANP

In België zijn op ruim twintig plaatsen invallen gedaan in verband met een groot onderzoek naar omkoping in het tennis. Volgens het Federaal Parket zijn dertien mensen aangehouden. Het zijn leden van een criminele bende, tennissers en mensen die gegokt hebben op wedstrijden. Ze worden verdacht van matchfixing, corruptie, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

Niet alleen in België werden er invallen gedaan, maar ook in onder meer Nederland, Duitsland, Frankrijk, Bulgarije, Slowakije en de Verenigde Staten. In Nederland zijn twee mensen aangehouden.

Een Armeens-Belgische bende was sinds 2014 actief. Ze benaderden tennissers die uitkomen op de lagere toernooien als futures en challangers. Het gaat daarbij niet om grote namen. Ze werden gevraagd om wedstrijden te manipuleren. Op de uitslagen van deze wedstrijden werd gegokt.

Minder prijzengeld

Er werd gekozen voor lagere toernooien omdat spelers daar minder prijzengeld kunnen verdienen, variërend van 4000 tot 12.000 euro per wedstrijd. Ook zijn er bij deze toernooien vaak geen camera's. Het was daardoor gemakkelijker om de tennissers om te kopen.

In 2015 kwamen de eerste meldingen binnen bij de kansspelcommissie in België. De meldingen wezen naar verdachten van Armeense afkomst die in België woonden. Uit onderzoek bleek dat ze deel uitmaakten van een bende.

Later vandaag wordt duidelijk of de dertien verdachten langer vastgehouden zullen worden.

STER reclame