Viktor Orbán op een congres van zijn eigen partij
NOS NieuwsAangepast

Hongaren eisen excuus voor 'leugens' van het CDA

De partij van de Hongaarse premier Viktor Orbán is boos op het CDA. Op het partijcongres dit weekend nam de partij een motie aan om de Hongaarse zusterpartij uit de Europese fractie te zetten als ze zich niet aan de Europese normen en waarden houdt. De Hongaren betichten het CDA nu van het verspreiden van leugens.

In een brief aan CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma wordt het CDA zes keer voor leugenaar uitgemaakt door vicepresident Katalin Novák van Fidesz de partij van Orbán. "De resolutie die u heeft aangenomen liegt als ze zegt dat onze partij valse (fake) informatie heeft verspreid tijdens de verkiezingen", zo staat te lezen.

"We nemen ook geen wraak op de oppositie, dat is ook een leugen. En verder zijn we er ook niet op uit om de Europese samenwerking tegen te werken, dat is eveneens een leugen."

Onacceptabel

Het stoort de Hongaren dat een partij die leiders heeft voortgebracht als Ruud Lubbers en Jan Peter Balkenende hun christendemocratische partners in Europa zo aanvalt "Dit is een onacceptabele daad gebaseerd op opzettelijke leugens."

De Hongaren nemen het Buma vooral kwalijk dat hij twee weken geleden tijdens een ontmoeting met Orbán in Sofia net deed alsof er niks aan de hand was. "Daar had u alle antwoorden op vragen kunnen krijgen."

De vicepresident eindigt de brief met de vraag om excuses van het CDA. "Als we de Europese Volkspartij (de EVP) van christendemocraten overeind willen houden, kunnen we niet toestaan dat de ene partij de andere aanvalt met leugens en zonder voorafgaand overleg."

Reactie CDA

CDA-voorzitter Ruth Peetoom laat in een reactie weten dat de brief is ontvangen. De partij van Orban krijgt een persoonlijke brief van Peetom terug. In die brief legt Peetoom uit dat het een oproep is van de leden van het CDA om in gesprek te blijven met de Hongaren. "Dit komt van onderop en is de wens van onze leden", zo schrijft Peetoom terug.

Ze staat nog steeds achter de resolutie zoals die door de afdeling Zuid-Holland is ingediend. Volgens de CDA-voorzitter moet het mogelijk zijn om binnen de Europese christendemocratische familie een stevig gesprek te voeren. "Een gesprek zoals dat wel vaker doen met bevriende partijen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl