NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Geen knoopjes, maar wel luchtiger: het nieuwe militaire uniform

"Het voelt goed: lekker luchtig en veel bewegingsvrijheid", zegt sergeant-majoor Johan. Hij is een van de militairen die de nieuwe uniformen voor de Nederlandse militairen presenteert.

Over het oude uniform waren veel klachten en daar moet nu wat verandering in komen. "We kunnen niet iedereen tevreden stellen, maar dit is een belangrijke stap", zegt commandant der strijdkrachten Rob Bauer.

Hij wijst op wat nieuwigheden: "Het ondershirt heeft nu geen knoopjes meer, die konden oncomfortabel zijn als het scherfwerend vest er tegenaan drukte. Een ander belangrijk verschil zijn de kniestukken, die zijn nu in de broek verwerkt."

Nieuwe uniformen voor defensie

Een andere belangrijke klacht ging over schoenen, maar die zijn vooralsnog hetzelfde. "Daar kijken we nog naar", zegt Bauer. "Uiteindelijk moet iedereen iets kunnen kiezen wat hij of zij prettig vindt."

Ook hoe het uniform eruit ziet, is volgens kapitein Michiel belangrijk. "Natuurlijk moet je je goed voelen in je pak, het uiterlijk is daarbij ook belangrijk. Een trotse militair is naar mijn mening ook een betere militair."

STER reclame