De spelers van Saudi-Arabië voor het oefenduel met Italië ANP

Juan Antonio Pizzi, bondscoach van Saudi-Arabië, heeft zijn selectie bekendgemaakt voor het WK in Rusland. Het land speelt op 14 juni het openingsduel in Moskou tegen gastland Rusland.

Zoals verwacht zijn de Saudische topclubs Al-Hilal uit de hoofdstad Riyad en Al-Ahli uit havenstad Djedda hofleveranciers.

Ook Salem Al-Dawsari (Villarreal), Fahad Al-Muwallad (Levante) en Yahya Al-Shehri (Leganés) zijn opgenomen in de selectie. Zij werden met het oog op het WK in het afgelopen half jaar werden uitgeleend aan clubs in de Spaanse competitie, maar kwamen aldaar nauwelijks aan spelen toe.

Hawsawi, Hawsawi en Hawsawi

Aanvoerder Osama Hawsawi is met 133 interlands de meest ervaren speler in de selectie. De centrale verdediger werd in 2012 de eerste Saudische voetballer in de Belgische competitie toen hij een contract tekende bij Anderlecht. Zijn verblijf in België werd geen succes: verder dan twee duels in paarswit kwam Hawsawi niet.

De naam Hawsawi komt vaker voor in de WK-selectie. Behalve Osama mogen ook Omar en Motaz Hawsawi zich opmaken voor hun WK-debuut. De drie zijn overigens geen directe familie van elkaar.

Bondscoach Bert van Marwijk en aanvoerder Osama Hawsawi bij een persconferentie tijdens de WK-kwalificatie van Saudi-Arabië AFP

Saudi-Arabië debuteerde op het WK van 1994 en wist zich ook voor de drie toernooien daarna te plaatsen. Alleen bij het debuut, waarin het land in de groepsfase met 2-1 verloor van Nederland, overleefden de Saudi's de groepsfase.

Het land dankt de deelname in Rusland aan Bert van Marwijk, die het land voor het eerst sinds 2006 naar het WK loodste. Van Marwijk kwam echter niet tot een akkoord met de Saudische bond over de voorwaarden van WK-deelname, waarop de Nederlander opstapte.

STER reclame