Richard Grenell, vorig jaar in de Trump Tower
NOS NieuwsAangepast

Ambassadeur VS in Duitsland wil conservatieve stromingen in Europa helpen

De Amerikaanse ambassadeur in Duitsland wil conservatieve leiders in Europa ondersteunen. "Ik wil mij absoluut sterk maken voor andere conservatieve leiders in Europa", zei ambassadeur Richard Grenell in een interview met Breitbart London.

"Ik denk dat er een voedingsbodem is voor conservatief beleid door het falende beleid van links", zei Grenell. "Daar is geen twijfel over en voor mij persoonlijk is het een spannende tijd. Ik kijk naar het landschap en we hebben veel werk te verzetten, maar ik denk dat de verkiezing van Donald Trump ertoe heeft geleid dat mensen zeggen dat ze niet kunnen toelaten dat de politieke elite voorafgaand aan de verkiezingen bepaalt wie mee mag doen of wie wint."

Het is ongebruikelijk dat een ambassadeur zich zo expliciet uitlaat over politieke aangelegenheden van andere landen. Over het algemeen uiten diplomaten zich neutraal.

In het interview met Breitbart zegt hij dat de winnende strategie voor anti-establishment-kandidaten is om zich te concentreren op conservatieve kwesties die het leven van de gewone man verbeteren. Er is volgens Grenell massale steun voor kandidaten die conservatief beleid over migratie, belastingverlagingen en bureaucratie goed kunnen uitleggen. Hij zegt door veel Europese conservatieven te zijn benaderd die geloven dat er een heropleving gaande is.

'Kurz is een rockster'

Grenell is naar eigen zeggen een fan van de onlangs aangetreden Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz. "Ik vind hem een rockster. Ik ben een groot fan." De leider van conservatieve Oostenrijkse ÖVP heeft een coalitie gevormd met de rechts-populistische FPÖ.

Ook gaf de Amerikaanse ambassadeur Duitse media ervan langs, die vaak kritisch zijn over Trump.

Grenell, een voormalige commentator van FOX News, werd vorige maand geïnstalleerd als de nieuwe ambassadeur in Duitsland, nadat de post meer dan een jaar niet was ingevuld. In zijn eerste werkweek was er al meteen ergernis over zijn optreden. Meteen na het besluit van Trump om het atoomakkoord met Iran op te zeggen, maande Grenell Duitse bedrijven namelijk om zich zo snel mogelijk uit Iran terug te trekken, tot onvrede van veel Duitsers.

Zo gaf een vroegere Duitse ambassadeur in de VS hem het advies om je gastland nooit voor te schrijven wat te doen. Een Duitse politicus zei dat Grenell blijkbaar een lesje diplomatie nodig heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl