Eerder beeld van migranten op de Middellandse Zee, in juli vorig jaar AFP

Tientallen migranten zijn vandaag verdronken nadat hun boot was gezonken voor de kust van Tunesië. Het Tunesische ministerie van Defensie zegt dat het dodental op 46 staat. De kustwacht heeft 67 opvarenden levend uit het water kunnen halen; de reddingsoperatie is nog gaande.

Op de boot zaten naar schatting 180 migranten. Ze waren onder meer afkomstig uit diverse Afrikaanse landen en uit Tunesië zelf. Het land is een geliefd vertrekpunt voor mensensmokkelaars geworden om boten richting Italië te sturen, sinds de Libische kustwacht steeds strenger is gaan controleren.

Ook drenkelingen bij Turkije

Ook voor de Turkse kust zijn vandaag vluchtelingen verdronken. Bij Antalya overleden zeker negen mensen, onder wie zes kinderen, toen hun speedboot zonk. Volgens het Turkse staatspersbureau Anadolu had de boot vijftien vluchtelingen aan boord.

De Turkse kustwacht en vissers konden vijf opvarenden redden. Een persoon wordt nog vermist. De nationaliteit van de slachtoffers is niet bekendgemaakt.

Spaanse kustwacht

De Spaanse autoriteiten maakten vanmiddag bekend dat in het afgelopen etmaal 240 mensen zijn gered van in totaal elf boten en bootjes. Bij een zinkende boot met ruim veertig opvarenden werd het lichaam van een verdronken persoon gevonden.

Volgens de Verenigde Naties zijn dit jaar tot dusver zeker 660 migranten om het leven gekomen bij hun pogingen om de Middellandse Zee over te steken vanuit Noord-Afrika. In de eerste vier maanden van dit jaar lukte het ruim 22.000 mensen om Europa op deze manier te bereiken.

STER reclame