NOS SportAangepast

Vijf keer wereldbekergoud voor Oranje-roeisters in Belgrado

Succesvolle start van het roeiseizoen voor Nederland

De Nederlandse roeiploeg heeft bij de eerste wereldbekerwedstrijden van dit seizoen negen medailles in de wacht gesleept, waaronder zes gouden.

Vooral bij de vrouwen was het machtsvertoon groot. In Belgrado ontbraken weliswaar de Nieuw-Zeelanders, Amerikanen en Australiërs, maar de traditionele grootheden Groot-Brittannië en Duitsland waren er wel. Zij werden op waarde geklopt door de Nederlandse boten.

Goud was er voor de lichte en de zware dubbeltwee, de dubbelvier, de acht en een van de drie Nederlandse vieren-zonder-stuurvrouw (ook het zilver ging naar Nederland). Bij de mannen deden ook drie Nederlandse ongestuurde vieren mee en dat leverde goud en zilver op.

Paulis succesvol met Keijser

Lisa Scheenaard werd bij de WK van vorig jaar vijfde in de skiff. Nu voer ze met Roos de Jong in de dubbeltwee naar de zege. Marieke Keijser (WK-goud in de lichte skiff) en Ilse Paulis (met Maaike Head olympisch kampioene in de lichte dubbeltwee) wonnen in 2017 samen zilver bij de EK. In Belgrado voegden ze daar in de lichte dubbeltwee WB-goud aan toe.

De dubbelvier won zilver op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro en goud bij de laatste WK. In Belgrado leidden Olivia van Rooijen, Karolien Florijn (op de plek van wereldkampioene Inge Janssen), Sophie Souwer en Nicole Beukers van start tot finish.

De acht, zesde op zowel de Spelen als de WK, won in de finale met maar vier boten op het water.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl