Dylan Groenewegen
NOS WielrennenAangepast

Nederlandse mannenploeg op EK wielrennen op losse schroeven

De deelname van een Nederlandse mannenploeg aan de EK wielrennen in Glasgow staat op losse schroeven. Bondscoach Thorwald Veneberg kan door de BinckBank Tour waarschijnlijk geen kanshebbers opstellen in de wegwedstrijd.

De zevendaagse rittenkoers door Nederland en België, die vorig jaar werd gewonnen door Tom Dumoulin, begint op 13 augustus in Heerenveen, een dag na de EK. Lotto-Jumbo en Team Sunweb zien die combinatie niet zitten.

"Ik wil met een kopman gaan die kans heeft op een medaille", zegt bondscoach Veneberg. Hij heeft er geen trek in om zonder een echte kanshebber van het kaliber Dylan Groenewegen naar Glasgow af te reizen. "Het is geen wedstrijd om renners trainingskilometers te geven of om talenten te laten wennen aan het niveau. Daar is het simpelweg te groot en te duur voor."

Vorig jaar sloegen veel internationale toprenners de EK al over.

Scoren in BinckBank Tour

De twee grootste vijvers waaruit Veneberg kan vissen, Lotto-Jumbo en Sunweb, willen hun renners geen 'dubbel' programma laten rijden. Lotto-Jumbo noemt de BinckBank Tour "niet zomaar een kermiskoers" en vindt het niet realistisch om in beide wedstrijden voor een resultaat te gaan. De Nederlandse ploeg stelt met Jos van Emden en Stef Clement wel twee tijdrijders beschikbaar.

Ook voor Team Sunweb, de ploeg van titelverdediger Tom Dumoulin, is de BinckBank Tour te belangrijk om renners af te staan aan de Europese titelstrijd.

"Met renners van andere ploegen, zoals Niki Terpstra, Sebastian Langeveld en Boy van Poppel, ben ik nog aan het overleggen", licht Veneberg de stand van zaken toe.

De bondscoach wil halverwege juni de knoop doorhakken. Mocht hij geen titelkandidaten tot zijn beschikking hebben, dan wil hij zonder mannenploeg naar de EK vertrekken.

  • ANP
    Voor Peter Sagan was de combinatie in 2016 best succesvol: hij werd Europees kampioen...
  • ANP
    ... en twee dagen later won hij een etappe in de Eneco Tour (de voorloper van de BinckBank Tour)
  • ANP
    Uiteindelijk werd Sagan in 2016 derde in het eindklassement, achter winnaar Niki Terpstra en Oliver Naesen

Het parcours in Glasgow is te vergelijken met de Amstel Gold Race. "Het lijkt op een combinatie van de Amstel en de klassiekers. De klimmetjes zijn korter, maar er zijn er wel meer", zegt Veneberg.

Heeft Nederland wel kanshebbers?

"We hebben sprinters, goede klimmers en klassieke renners. Maar een type als Michael Matthews (een sprinter die op korte klimmetjes het beste tot zijn recht komt, red.) hebben we nog niet echt. Danny van Poppel zou in de buurt kunnen komen en ook Dylan Groenewegen (beiden Lotto-Jumbo) laat zien dat hij steeds beter bergop kan rijden. Daarnaast hebben we met Fabio Jakobsen (QuickStep) nog een jonge sprinter die al heeft laten zien dat hij lastige parcoursen aankan."

Vos verovert Europese titel in Denemarken

Titelverdedigster Vos wel beschikbaar

De vrouwen kunnen wel op volle oorlogssterkte naar Glasgow afreizen. Met Marianne Vos en Anna van der Breggen heeft Veneberg de mogelijkheid om twee voormalig Europees kampioenen te selecteren. Ook wereldkampioene Chantal Blaak is vooralsnog beschikbaar.

De bondscoach kan alleen niet beschikken over Annemiek van Vleuten. De wereldkampioene tijdrijden is tijdens de EK op hoogtestage.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl