Zola: hopelijk spelen Nederland en Italië over vier jaar de WK-finale

Het Nederlands elftal oefent morgenavond in Turijn tegen Italië. Twee ploegen die normaal gesproken aanwezig zijn op een wereldkampioenschap, maar dit keer strandden ze in de kwalificatiereeks. Nederland en Italië zitten in hetzelfde schuitje.

Zowel Oranje als Italië struikelde over Zweden in het kwalificatietoernooi van het WK, dat over een kleine twee weken in Rusland van start gaat.

Nederland, de verliezend finalist van het WK 2010 en nummer drie van de mondiale eindronde van 2014, werd al in de groepsfase uitgeschakeld. Italië boog in de play-offs. Daardoor ontbreekt de viervoudig wereldkampioen deze maand voor het eerst sinds 1958 op het mondiale podium.

De Italiaanse oud-international Gianfranco Zola, die met Ruud Gullit en Marco van Basten deelneemt aan een golftoernooi in Tilburg, ziet het niet zo somber in: "Soms helpen nederlagen je juist om te zien wat je fout hebt gedaan."

'Hadden telkens vijf, zes topspelers'

Zola stond onder contract bij Napoli, Parma en Chelsea, waar de kleine balvirtuoos nog altijd ongekend populair is. Hij speelde 35 interlands voor Italië.

Gianfranco Zola Getty Images

Hij weet waar de problemen van de huidige Italiaanse ploeg liggen. "In de jaren negentig en daarna hadden we telkens vijf, zes topspelers. Spelers als Totti, Del Piero en Pirlo. Spelers van niveau. Die hebben we nu niet meer. Dat is het probleem. We zitten in een moeilijke fase. Daar moeten we nu voor boeten..."

Net als in Nederland is er ook in Italië een grote discussie gaande over de toekomst van het nationale voetbal. "Het is een goed moment om te kijken wat we in Italië moeten veranderen. Zoals ze in Duitsland ooit ook gedaan hebben. We moeten kijken naar onze opleidingen. Zelfs naar het amateurvoetbal. Veel profs zijn op latere leeftijd naar het profvoetbal gegaan. Ik stapte ook pas op mijn zeventiende over van een amateurclub naar de profs."

'Finale Nederland-Italië'

Zelf kan Zola niet bogen op een bijzonder roemrijke WK-historie. Hij maakte wel deel uit van de Italiaanse selectie die tweede werd bij het WK in 1994, maar kwam tijdens dat toernooi slechts twaalf minuten in actie. Een rode kaart in de achtste finales tegen Nigeria maakte een einde aan zijn enige WK.

Misschien kan hij daardoor relativeren. "Nederlagen kunnen je ook helpen om beter te worden. Zelfs grote ploegen, grote voetbalnaties, moeten soms eens goed kijken hoe ze verder moeten. Ik hoop voor over vier jaar een finale tussen Nederland en Italië. Maar er moet eerst veel werk verzet worden."

1996: Gianfranco Zola in het Italiaans elftal Getty

Ruud Gullit maakt zich vooralsnog geen zorgen. "Er is altijd sprake van een golfbeweging. Toen we in 1988 Europees kampioen werden hadden we ook twee eindronden gemist. Dus ik heb er wel vertrouwen in."

Toch heeft hij ook zijn bedenkingen. "Ik zie het bij mijn zoon. Hij heeft alle jeugdopleidingen doorlopen. Daar hoor ik alleen maar trainers die zeggen wat die jongens moeten doen. Nee, ze moeten zeggen: we spelen vandaag tegen Feyenoord, wat gaan we doen? Je hoorde het Ronald Koeman ook zeggen bij Oranje. Hij wil spelers die problemen oplossen."

STER reclame