Razan al-Najjar Reuters

Het Israëlische leger stelt een onderzoek in naar de dood van een Palestijnse verpleegkundige die gisteren werd doodgeschoten aan de grens tussen Gaza en Israël. De 21-jarige Razan al-Najjar werkte als vrijwillig verpleegkundige tijdens de Palestijnse protesten.

Al-Najjar zou door het Israëlische leger zijn neergeschoten terwijl zij naar een gewonde rende nabij het grenshek bij Khan Younis, zeggen plaatselijke artsen en getuigen. Volgens het Israëlische leger vielen Palestijnen het Israëlische leger aan bij de grens met vuurwapens en een granaat, naast de gebruikelijke stenen en brandende autobanden.

De dood van Al-Najjar leidt internationaal tot verontwaardiging. "Medisch personeel is #GeenDoelwit", twitterde Nickolay Mladenov, de VN-coördinator voor het vredesproces in het Midden-Oosten. Volgens hem moet Israël het gebruik van geweld inperken en moet Hamas voorkomen dat er incidenten bij het grenshek zijn.

Al-Najjar was een bekend figuur in Gaza en daarbuiten. In een interview met The New York Times wierp zij zich op als voorvechter van vrede en vrouwenrechten. "Verplegen is niet alleen een taak voor mannen", zei zij. Op haar begrafenis vandaag waren volgens persbureau Reuters duizenden mensen aanwezig.

De dood van Al-Najjar wordt uit Palestijnse hoek veroordeeld als oorlogsmisdaad. Israël zegt daarop dat Hamas opzettelijk burgers in gevaar brengt.

De begrafenis van Razan Al-Najjar in Gaza trok duizenden belangstellenden Reuters

Afgelopen week was de tiende week op rij dat er aan de grens geprotesteerd werd door Palestijnen. Bij de protesten, op verschillende plekken aan de grens, zijn sinds afgelopen maart zeker 119 doden gevallen. Volgens tellingen van het ministerie van Volksgezondheid in Gaza zijn er gisteren meer dan 100 gewonden gevallen en schoot het Israëlische leger met scherp.

Begin deze week werden vanuit de Gazastrook tientallen mortiergranaten en raketten naar Israël geschoten. Daarbij raakten drie militairen gewond, al werden de meeste aanvallen onderschept. Israël beantwoordde het geweld door doelen van Hamas te bombarderen. Woensdag kwamen de strijdende partijen tot een wapenstilstand, na bemiddeling van Egypte.

Het Israëlische leger meldt dat er vandaag twee raketten zijn afgevuurd vanuit Gaza, onduidelijk is door wie. Een raket werd onderschept, de ander landde in Gaza, schrijft het leger op Twitter.

STER reclame