Slecht weer bij het openwaterzwemmen in het Franse Gravelines
NOS SportAangepast

Openwaterzwemmers lopen niet warm voor verplicht wetsuit

De Nederlandse openwaterzwemmers waren afgelopen week actief in Gravelines. De Open Franse Kampioenschappen vormden een belangrijk testmoment op weg naar de EK in augustus in Loch Lomond, zij het niet direct in zwemtechnisch opzicht. De rechttoe-rechtaan roeibaan in Noord-Frankrijk is immers in weinig vergelijkbaar met het Schotse meer waar de titelstrijd afgewerkt worden.

Het ging in Frankrijk meer om het gebruik van wetsuits. Want die heeft de internationale zwembond FINA verplicht gesteld bij lage watertemperaturen. En koud gaat het worden in Loch Lomond, weet olympisch kampioen Ferry Weertman. "Dat meer is nooit warmer dan 17 graden. Het gaat gewoon een wetsuit-race worden."

2017: Ferry Weertman pakt de wereldtitel op de tien kilometer

De pakken, die beschermen tegen onderkoeling, heeft de FINA verplicht gesteld als de watertemperatuur onder 18 graden is. Bij temperaturen tussen 18 en 20 graden ligt de keuze bij de zwemmer.

Weertman: "De meeste openwaterzwemmers vinden het geen leuke regel. Als professioneel atleet moet je je kunnen voorbereiden op temperaturen die hoog én laag zijn. Daar moet je mee om kunnen gaan. Bijna alle Europeanen kunnen dat goed. Dus ik zie niet in waarom die pakken verplicht moeten worden."

Petitie

Eigenlijk had de FINA de wetsuit-regel al voor de Spelen van Rio willen invoeren. Weertman stak daar hoogstpersoonlijk een stokje voor. Zijn petitie werd door alle olympische openwaterzwemmers ondertekend. "We wilden daarmee aangeven: jullie mogen deze regel invoeren, maar niet vóór Rio, want de voorbereidingstijd is te kort voor zo'n drastische maatregel."

De wedstrijdbaan voor het openwaterzwemmen in Gravelines

Een wetsuit, dat het lichaam inclusief de armen bedekt, maakt het zwemmen voor de sporters veel oncomfortabeler, kan Sharon van Rouwendaal uit ervaring zeggen. "Je kan moeilijk je armen optillen. Het is net of je aan elke arm drie kilo hebt hangen." Weertman vult aan: "Je hebt veel minder mobiliteit, dus het verandert je slag."

Bovendien dreigt in het openwaterzwemmen nu de pakkendiscussie uit het 50 meter-bad te gaan losbarsten. "Het kan zijn dat sommige mensen beter gaan zwemmen met zo'n pak, en anderen slechter. Ik denk dat de techniekcomponent minder wordt. Daardoor kun je met meer 'raggen', een beetje werken, ook heel ver komen. Het zorgt ervoor dat meer mensen kunnen aanhaken, en dat is jammer", aldus Weertman.

Trainingsbad te warm

De beoogde test in Gravelines liep uiteindelijk op niets uit. Het water in het kanaal was 20,5 graad en boven de 20 is een wetsuit niet toegestaan. Daar baalden ook de criticasters van de pakken van. "Je wilt je goed voorbereiden op de EK. En daarvoor moet je een paar races in een wetsuit zwemmen", stelt Weertman. Oefenen met het pak in het trainingsbad is geen optie. "Daar is het zwembad veel te warm voor."

Terwijl de hagelstenen naar beneden komen, worden de zwemmers gehuldigd

Dus hebben Weertman en consorten nog één kans om het pak in wedstrijdverband te proberen voor de EK. Volgende week staat nog een wereldbekerwedstrijd in Setubal op het programma. "Vorig jaar was het water daar 20,1 graden, net op het randje. Dus we duimen dat het volgende week 19,9 is."

Weertman tikte in Gravelines overigens als tweede aan. Op de tien kilometer was alleen de Duitser Florian Wellbrock de olympisch en wereldkampioen te snel af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl