Cristiano Ronaldo en trainer Zinedine Zidane
NOS VoetbalAangepast

Achtbaan in Madrid: wat is er allemaal aan de hand bij Real?

Real Madrid is na het laatste fluitsignaal van de gewonnen Champions League-finale tegen Liverpool in een achtbaan terechtgekomen die zelden is vertoond. Eerst hintte sterspeler Cristiano Ronaldo op een vertrek uit de Spaanse hoofdstad. "Het was geweldig om voor Real Madrid te spelen", zei de Portugees direct na de wedstrijd in Kiev.

De woorden werden geïnterpreteerd als een aangekondigd afscheid. "Binnen enkele dagen krijgen de fans een antwoord. Ik ga nu naar het Portugese nationale elftal. Daar zal ik duidelijkheid geven..."

Enkele uren later liet Gareth Bale ook doorschemeren dat hij zijn langste tijd heeft gehad in Madrid. "Ik wil meer spelen", zei de Welshman, die in de finale twee keer doel had getroffen.

Maar toen moest de grootste bom nog vallen. Donderdag kondigde trainer Zinedine Zidane als donderslag bij heldere hemel aan dat hij per direct opstapt.

Trainer Zinedine Zidane in de lucht na de gewonnen Champions League-finale in Kiev

Drie Champions Leagues op rij, maar de trainer is weg en twee sterspelers azen op een vertrek. Wat gebeurt er allemaal in Madrid? Aan het woord: Juan Castro en Santi Giménez van respectievelijk Marca en AS, de twee belangrijkste sportkranten van Madrid.

"Het is de eerste keer dat voorzitter Florentino Pérez de regie kwijt is", zegt Giménez. "Voor Pérez was het altijd makkelijk: hij haalde een trainer of hij ontsloeg hem. Dit heeft hij nooit zien aankomen. Dit was totaal onverwacht. Woensdag belde Zidane dat-ie wilde vertrekken. Zoiets had Pérez nog nooit meegemaakt."

'Vertrek als held'

"Ik snap wel dat Zidane is vertrokken", vult Castro aan. "Hij vertelde dat hij na tweeënhalf jaar erg moe was. Daarnaast moest hij het team vernieuwen. Dat vond hij moeilijk, omdat de spelers ook zijn vrienden zijn. Hij zou ook een oplossing moeten bedenken voor de situatie rond Ronaldo en Bale. Allemaal problemen, die hij nu niet meer hoeft op te lossen. Hij vertrekt nu als held."

Giménez: "Zidane wist dat hij zou worden ontslagen als-ie in Kiev de finale zou hebben verloren. Dat heeft hij in zijn achterhoofd gehouden. Hij wist ook dat hij in september of oktober, als hij tien punten achter Barcelona zou staan, alsnog zou worden ontslagen. Dat wilde hij voorkomen. En dus stapte hij zelf op."

Florentino Pérez op de persconferentie met Zinedine Zidane

Over het optreden van Ronaldo na de finale zijn beide journalisten het eens: het was een schreeuw om aandacht, maar vooral om geld.

"Het bewuste interview van Ronaldo na afloop was een typische aanval van narcisme. Hij wil altijd de spotlights op hem gericht hebben. Hij kwam in de wedstrijd niet voor. Hij scoorde niet. Het draaide om de andere spelers en Zidane. Op deze manier kijkt toch iedereen weer naar hem", zegt Giménez.

Castro: "Hij wil meer verdienen. Ik verwacht dat Ronaldo een contractverbetering krijgt en dan gewoon blijft. Er is geen club waar hij meer prijzen kan winnen dan bij Real. Bovendien zal geen enkele club willen betalen wat hij vraagt. En hij wil wedijveren met Lionel Messi. Dat kan alleen als hij in dezelfde competitie speelt."

Cristiano Ronaldo na de Champions League-finale in Kiev

De kans dat Gareth Bale vertrekt, lijkt een stuk groter. "Real Madrid kan met Bale goede zaken doen. Zeker bij Engelse clubs is hij populair", weet Giménez. "Hij heeft zijn hoge transfersom meer dan opgebracht, dus ik denk dat ze 'm gaan verkopen."

Castro: "Dat verwacht ik ook. Hij wil altijd in de basis staan en dat lukt hem niet bij Real Madrid. Maar als er snel een nieuwe trainer komt, weet je het natuurlijk nooit."

Pochettino of Allegri?

Maar wie moet die nieuwe trainer dan worden? "Real gaat vol voor Mauricio Pochettino", aldus Castro. "Maar daar zullen ze zware en moeizame onderhandelingen over moeten voeren met Tottenham Hotspur. Als het niet lukt, is niet bekend wat het alternatief is. Op dit moment is er geen andere optie dan Pochettino. Er is geen sprake van paniek, maar wel van onzekerheid."

Giménez gaat voor een Italiaan. "Ik denk dat Massimiliano Allegri van Juventus de nieuwe trainer wordt. Hij heeft alles wat voorzitter Pérez wil: uitstraling, hij spreekt zijn talen, goed gekleed, mooie schoenen. Dat wil Pérez. De Portugees Carlos Queiroz was ook een ideale trainer voor Pérez. Een glamourman. Zo heeft hij ze het liefst."

Mauricio Pochettino en Massimiliano Allegri worden beiden genoemd als opvolger van Zinedine Zidane bij Real Madrid

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl