Kabinet wil medische proeven met apen afbouwen
Er moet volgens het kabinet zo snel mogelijk worden gestopt met medische proeven op apen. Als eerste aanzet daartoe geeft minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het Biomedical Primate Research Centre (BPRC) in Rijswijk, het grootste apentestcentrum van Europa, de opdracht het aantal proeven met apen met 40 procent terug te brengen. Kleinere onderzoekscentra moeten dan volgen, schrijft ze aan de Tweede Kamer.
Het BPRC krijgt van het kabinet de opdracht voor 1 januari 2019 met een plan van aanpak te komen. Niet alleen het aantal proeven moet omlaag, ook het aantal beschikbare apen moet worden teruggebracht. Dat laatste kan door middel van geboortebeperking.
250 apen
Uit onderzoek in opdracht van het kabinet blijkt dat er bij onderzoekscentrum BPRC jaarlijks naar schatting 200 tot 250 apen worden gebruikt voor medische experimenten. Een deel van die experimenten kan volgens de minister worden vervangen door nieuwe technieken, zoals computersimulaties. Tegelijkertijd zijn er nog wel medische onderzoeken die niet zonder dierproeven kunnen, zoals onderzoek naar de bestrijding van levensbedreigende infecties.
Dierenactivisten reageren blij op het voornemen van de minister om het aantal proeven met apen terug te brengen. Zo zegt de stichting Een Dier Een Vriend, die zich al jaren inzet voor het afschaffen van apentests, "ongelooflijk blij te zijn dat er na zo veel jaren eindelijk een minister is die de eerste stap naar een afbouw daadwerkelijk durft te zetten".