Minister Wiebes: vertrek Alders komt op ongelukkig moment

"Ik begrijp het wel, maar het zorgt wel voor meer onzekerheid"

Het vertrek van de Nationaal Coördinator Groningen, Hans Alders, komt op een heel ongelukkig moment, vindt minister Wiebes. Volgens hem vergroot de stap van Alders de onzekerheid in het gaswinningsgebied. "En onzekerheid, daar houden Groningers niet van."

Alders maakte woensdag in een brief aan Wiebes zijn vertrek bekend. Hij voelt zich buitenspel gezet door het besluit van de minister om nog even geen versterkingsadvies te maken voor zo'n 250.000 woningen in het bevingsgebied.

Wiebes zegt dat hij eerst een veiligheidsadvies van deskundigen van onder meer het KNMI en TNO wil afwachten. "Dat betekent ook dat er huizen zijn waarvoor het vanaf nu nog vier weken duurt voordat er duidelijkheid is en dat is voor hem natuurlijk ingewikkeld."

Wiebes in november 2017 op bezoek in Groningen, rechts staat Alders

'Moeilijke boodschappen'

De minister van Economische Zaken, die ook over de gaswinning in Groningen gaat, zegt het besluit van Alders wel te snappen. Hij zegt dat de coördinator sinds 2015 vaak met Groningers "in zaaltjes" heeft gezeten "om heel moeilijke boodschappen te verkopen", en dan zou hij nu opnieuw moeten vertellen dat het nog even duurt voordat het advies over de versterking van huizen klaar is.

Hij wijst erop dat het recente besluit van het kabinet om de gaskraan helemaal dicht te draaien ook invloed heeft op de versterkingsoperatie en dat hij daarom eerst het rapport wil afwachten. "Die veiligheidsoperatie gaat natuurlijk wel gewoon door", zegt hij. "Maar daar had ik Alders graag nog even bij gehad."

Of er een nieuwe Nationaal Coördinator Groningen komt, weet Wiebes nog niet. Hij is daarover in overleg met bestuurders in de regio. "Er moet in elk geval leiding en sturing komen op die organisatie, dat zijn we met elkaar eens."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl