NOS NieuwsAangepast

'Voor 1 liter Coca-Cola is geen 2 liter water nodig, maar 70'

  • Mitchell van de Klundert

    redacteur Online

  • Mitchell van de Klundert

    redacteur Online

Een fles Coca-Cola kost veel meer water dan het bedrijf naar buiten toe communiceert. Dat blijkt uit een onderzoek van technologiewebsite The Verge.

Coca-Cola claimt zo'n 2 liter water nodig te hebben om 1 liter cola te fabriceren, maar laat daarbij het water voor de productie van grondstoffen buiten beschouwing. Als dat wel wordt meegenomen, kost 1 liter in Nederland gemaakte Coca-Cola maar liefst 70 liter water, of 35 liter per halve liter.

Coca-Cola maakte zelf in 2011 al melding van de 35 liter in een duurzaamheidsrapport, maar schermt sindsdien op zijn websites met veel lagere cijfers. "In 2020 moet 1 liter van onze frisdrank kunnen worden gemaakt met slechts 1,2 liter water. Ambitieus, maar Coca-Cola wil dan ook een voorbeeldfunctie vervullen op het gebied van duurzaam watermanagement", schrijft het bedrijf bijvoorbeeld op zijn Nederlandse website.

'Misleidend'

De 35 liter is afkomstig uit het onderzoek van Arjen Hoekstra, hoogleraar watermanagement aan de Universiteit Twente. Hij berekende in 2008 in opdracht van Coca-Cola het waterverbruik van de zoete drankjes. Dat Coca-Cola nu geen ruchtbaarheid geeft aan het grote watergebruik in de keten van het bedrijf, vindt Hoekstra misleidend.

Het draait allemaal om wat je wel, en wat je niet vertelt, zegt hij tegen de NOS. De 2 liter die Coca-Cola communiceert, klopt namelijk óók: "Coca-Cola zei in 2010 2,43 liter water nodig te hebben om 1 liter cola te maken, en dat is correct. Een deel gaat in het flesje en de rest is nodig voor het productieproces. Dat deel maken ze schoon en wordt opnieuw gebruikt of teruggepompt."

Alleen al het water voor suiker uit suikerbieten kost 28 liter. Samen met de andere ingrediënten kom je op 35 liter voor een flesje cola van 0,5 liter.

Arjen Hoekstra, hoogleraar watermanagement aan de Universiteit Twente

Maar Coca-Cola verzwijgt een deel, zegt Hoekstra. "Wat ze communiceren gaat maar over een klein deel van het daadwerkelijke verbruik, want ze laten de productie van suiker en andere ingrediënten buiten beschouwing. Alleen al het water voor suiker uit suikerbieten kost 28 liter. Samen met de andere ingrediënten kom je op 35 liter voor een flesje cola van 0,5 liter."

Die 35 liter geldt ook nog eens alleen voor Nederland. Bij de productie van suiker in andere landen komt veel meer water kijken, zegt Hoekstra.

Waterneutraal?

Coca-Cola wil zelfs 'waterneutraal' zijn. Iedere druppel water die het gebruikt, wordt naar eigen zeggen teruggegeven door het steunen van bijvoorbeeld herbebossingsprojecten. Maar ook daar zijn twijfels over. The Verge schrijft dat verschillende projecten juist meer milieuschade hebben veroorzaakt. "Daarbij zijn de projecten die ze financieren niet transparant", zegt Hoekstra.

"Alle bedrijven waar wij onderzoeken voor hebben gedaan, doen hetzelfde. Ze schrikken van onze cijfers, gaan ermee puzzelen en brengen uiteindelijk alleen het positieve naar buiten. Iets waar ze wel goede sier mee kunnen maken. Wat Coca-Cola zegt is dus niet onwaar, maar het is maar een deel van de werkelijkheid. En dat is eigenlijk niet netjes."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl