NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Impasse doorbroken, Italië krijgt toch een populistisch kabinet

Italië krijgt toch een regering van de Vijfsterrenbeweging en Lega. Morgenmiddag wordt de ministersploeg onder leiding van premier Giuseppe Conte beëdigd. "We gaan hard werken om onze doelen te verwezenlijken en zijn vastberaden om het leven van alle Italianen te verbeteren", sprak Conte vanavond na zijn bezoek aan president Mattarella.

Beoogd premier Giuseppe Conte over de nieuwe Italiaanse regering

Mattarella had deze keer geen zwaarwegende bezwaren tegen de ministersploeg van Conte. Eerder sprak hij zijn veto uit tegen de voordracht van de euroscepticus Savona op Financiën. Omdat de Lega aan de voordracht vasthield, leek de coalitie van de baan.

Mattarella stuurde aan op een zakenkabinet, maar de Lega is nu dus akkoord gegaan met een andere post voor Savona. Hij is beoogd minister van Europese Zaken. Op Financiën hebben de partijen hoogleraar economie Giovanni Tria voorgedragen.

Tria is volgens correspondent Mustafa Marghadi niet de grootste fan van de euro, maar wel een stuk genuanceerder dan de omstreden Savona.

Vertrouwensstemming

Waarschijnlijk volgende week zal het kabinet worden voorgedragen in het parlement. Het lijkt een formaliteit dat dat instemt met de nieuwe regering, aangezien de Vijfsterrenbeweging en Lega een meerderheid hebben.

De leider van de Vijfsterrenbeweging, Luigi Di Maio, gaat volgens de berichten net als Lega-leider Matteo Salvini in het kabinet zitten.

Gisteren waren er al berichten dat de populistische Vijfsterrenbeweging, een anti-establishmentpartij, pogingen deed de coalitie met de rechtse Lega te redden.

Luigi Di Maio van M5S (links) en Lega-leider Matteo Salvini AFP

STER reclame