NOS NieuwsAangepast

Grote bedrijven: CO2 woon-werkverkeer en zakenreizen halveren voor 2030

De maatregelen die zo'n veertig grote bedrijven nemen om het zakelijk reizen te verduurzamen zijn effectief genoeg om hun CO2-uitstoot op het gebied van mobiliteit te halveren. Dat staat in een rapport van onderzoeksbureau CE Delft.

Onder de deelnemers zijn de Nederlandse Spoorwegen, Eneco en Arcadis.

De maatregelen moeten ertoe leiden dat de betrokken bedrijven uiterlijk in 2030 jaarlijks een halve megaton CO2 minder uitstoten. Dat is vergelijkbaar met de CO2-uitstoot door aardgas van bijna 175.000 huishoudens. De uitstoot op het gebied van woon-werkverkeer en zakenreizen is dan in 2030 door deze bedrijven gehalveerd.

De effectiefste maatregelen zijn volgens de onderzoekers het overstappen naar elektrische leaseauto's, het stimuleren van OV-gebruik en het beperken van vliegverkeer.

Volgens Natuur en Milieu zijn nog niet alle bedrijven even ver met het invoeren van maatregelen. "Bij een aantal bedrijven worden zakenreizen naar Londen of Parijs al niet meer met het vliegtuig gemaakt en krijgen werknemers een kaart om gratis te reizen in het openbaar vervoer", zegt een woordvoerder. "Andere bedrijven zijn nu nog niet verder dan een gedragscampagne. Maar voor alle bedrijven geldt dat ze voor 2030 de CO2-uitstoot willen halveren."

Hulp van de overheid

Niet alle maatregelen zijn op grote schaal uitvoerbaar, waarschuwen de onderzoekers. Hulp van de overheid is nodig voor de grote capaciteitsverhoging in het openbaar vervoer en uitbreiding van het fietsnetwerk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl