In de Verenigde Arabische Emiraten is mensenrechtenactivist Ahmed Mansoor veroordeeld tot een celstraf van tien jaar. Ook moet hij omgerekend zo'n 250.000 euro boete betalen.

Mansoor zit al ruim een jaar vast; hij werd in maart vorig jaar van zijn bed gelicht en wordt sindsdien vastgehouden op een onbekende locatie. Internationale mensenrechtenorganisaties hebben zijn detentie breed veroordeeld en stellen dat hij is opgepakt vanwege zijn kritiek op de regering en vanwege zijn contacten met mensenrechtenorganisaties.

Kort voor zijn arrestatie op 20 maart 2017 had Mansoor op Twitter gepleit voor de vrijlating van een andere mensenrechtenactivist en een econoom. Die laatste was kort daarvoor veroordeeld tot tien jaar cel vanwege zijn tweets. Op Twitter vestigde Mansoor ook de aandacht op andere mensenrechtenschendingen in het Midden-Oosten.

Valse informatie

Mansoor, die veel (internationale) mensenrechtenprijzen heeft ontvangen, is formeel veroordeeld omdat hij valse informatie zou hebben verspreid via sociale media waardoor "de sociale cohesie en eenheid" in het land in gevaar zou kunnen komen. Volgens Gulf News is hij vrijgesproken van het samenwerken met een buitenlandse terroristische organisatie.

Human Rights Watch zegt in een eerste reactie dat het vonnis toont dat het land niet kan omgaan met "zelfs de mildste kritiek van een echte hervormer".

Marteling

Mensenrechtenorganisaties schreven in maart in een gezamenlijke verklaring dat ze aanwijzingen hebben dat Mansoor al die tijd geïsoleerd in een cel zat. Ook zou hij zijn blootgesteld aan andere vormen van marteling. Contact met zijn familie werd nauwelijks gefaciliteerd en ook stonden de autoriteiten hem niet toe een eigen advocaat in de hand te nemen. Twee advocaten uit Ierland die door de organisaties waren ingeschakeld, werden in de Verenigde Arabische Emiraten met een kluitje in het riet gestuurd, waardoor het niet tot een ontmoeting kwam.

STER reclame