NOS NieuwsAangepast

In Eindhoven gaat een 3D-printer woningen bouwen

Eindhoven krijgt de eerste bewoonbare betonnen huizen uit een 3D-printer. De TU Eindhoven presenteerde vandaag de ontwerpen van de afgeronde, asymmetrische woningen. Het eerste huis moet in 2019 klaar zijn.

In Nederland zijn er al eerder soortgelijke initiatieven geweest. Zo verrees in Amsterdam een 3D-geprinte micro-woning van biomateriaal. Maar in Eindhoven komt nu voor het eerst een betonnen, bewoonbaar huis. De gemeente, de universiteit en vier bedrijven ondertekenden vandaag een samenwerkingsovereenkomst voor de bouw van de vijf woningen.

Hoe die eruit gaan zien, zie je in deze video:

In Eindhoven gaan ze huizen printen

Volgens Theo Salet, hoogleraar Bouwconstructies aan de TU Eindhoven, kan dit in de toekomst grote invloed hebben op de bouwsector. Woningen uit de 3D-printer laten rollen gaat sneller dan 'ouderwets' bouwen. Daarnaast is het duurzamer: de printer kan precies inschatten hoeveel materiaal er nodig is, waardoor er minder bouwafval ontstaat.

Brancheorganisatie Bouwend Nederland stelt dat het nog te vroeg is om te voorspellen wat de 3D-printer voor invloed gaat hebben op de sector. "We zijn benieuwd hoe de 3D-techniek zich, bijvoorbeeld bij dit project in Eindhoven, gaat ontwikkelen. We houden de uitkomsten van dit soort initiatieven in de gaten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl