NOS

De hockeybond wil dat amateurclubs stoppen met selectietrainingen en -wedstrijden voor kinderen tot 12 jaar. Die leiden volgens de KNHB tot te veel stress bij de sportende jeugd. "In anderhalf uur moeten ze laten zien wat ze kunnen. Dat zorgt voor heel veel druk bij die kinderen", zegt Karien Meuleman van de hockeybond tegen het NOS Jeugdjournaal.

Sport moet vooral leuk zijn, zeker op jonge leeftijd, vindt Meulman. "Wij willen juist dat kinderen op die leeftijd nog vooral plezier hebben en lekker met vriendjes en vriendinnetjes kunnen spelen. Ze moeten nog helemaal niet bezig zijn met wie de beste hockeyer is."

En dat is nu wel aan de orde, zegt de KNHB, die als eerste grote sportbond aan de bel trekt. Bij selectietrainingen van sportclubs wordt bepaald in welk team de jongens en meisjes het nieuwe seizoen terechtkomen.

Dat je daarvan stress kunt krijgen, vertellen deze kinderen aan ons:

Op deze hockeyclub houden ze geen selectiewedstrijden meer

Het wachten op de uitslag van de club levert ook stress op, zegt D-speler Eva van de Gooische Hockeyclub uit Hilversum. "Elke dag zat ik om 09.00 uur achter de computer om te kijken of de uitslag er al stond. Toen die er was, durfde ik hem niet open te maken. Dus toen heb ik hem pas om 12.00 uur opengemaakt. En toen was ik heel blij dat ik erin zat."

Ook Frederique zegt dat ze de selectietrainingen spannend vindt. "Je hoopt natuurlijk op het hoogste niveau te kunnen hockeyen. Als je het niet haalt ben je toch wel teleurgesteld."

'Juist dan gaat het vaak mis'

Het plan van de hockeybond krijgt bijval van Gerald Weltevreden, onderzoeker sportpsychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij vindt dat ook andere sporten, zoals voetbal en volleybal, af moeten van selectietrainingen. "Als je zegt: dit is echt een heel belangrijk moment. Vandaag is een selectietraining en volgend jaar hangt ervan af, dan denken kinderen al gauw: nu mag er niks verkeerd gaan. En dan gaat het juist vaak wel verkeerd."

Het advies is dan ook om pas met selectietrainingen te beginnen als kinderen op de middelbare school zitten.

Meer over de oproep van de KNHB zie je in het NOS Jeugdjournaal, om 19.00 uur op NPO 3.

STER reclame