Gaat het ziekenhuispersoneel staken?
Personeel van universitaire ziekenhuizen denkt na over werkonderbrekingen nu de onderhandelingen over een nieuwe cao zijn stukgelopen. Vakbonden treffen samen met een actiegroep voorbereidingen. Vandaag komen beide partijen samen in het UMC Leiden om de volgende stappen te bespreken.
In het UMC in Leiden ontstond ongeveer een maand geleden een actiegroep voor medewerkers van universitaire ziekenhuizen, de Witte Woede 2018. Die werd opgericht door vijftien ziekenhuismedewerkers, uit onvrede over de slepende cao-onderhandelingen. Inmiddels is de groep in alle acht academische ziekenhuizen van Nederland vertegenwoordigd.
Een van de initiatiefnemers is Philip Pieterse. Hij werkt sinds 1973 als verpleegkundige en volgde de onderhandelingen tussen de vakbonden en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) met belangstelling. Die partijen zijn sinds januari met elkaar in gesprek over een nieuwe cao voor het ziekenhuispersoneel.
Blij werd Pieterse niet van de plannen die op tafel lagen. "De voorstellen van de NFU waren ontmoedigend en vernederend", zegt hij. "We zouden weer op nul uitkomen."
Ook was hij niet enthousiast over de inzet van vakbond FNV. Die noemt Pieterse nogal mager. "De vakbond pleitte bijvoorbeeld voor een loonsverhoging van 3,5 procent. Maar je weet dat als je 3,5 procent vraagt, dat je hooguit 2 procent krijgt." De Witte Woede 2018 pleit zelf voor een loonsverhoging van 5 procent.
Volgens Pieterse heeft de FNV de afgelopen jaren te weinig voor het ziekenhuispersoneel gedaan. "We hadden het idee dat ze ons jarenlang een beetje hebben verwaarloosd."
FNV vindt het jammer dat die gevoelens er zijn. "Maar ik kan ze niet wegnemen", zegt Elise Merlijn, bestuurder FNV Zorg en Welzijn. "Ik kan het ook niet terugdraaien." Ze zegt nu in ieder geval naar zo veel mogelijk ziekenhuismedewerkers te luisteren, ook naar mensen die niet lid zijn van de vakbond.
"We hebben bijvoorbeeld die 5 procent ingebracht." Maar daar was volgens de NFU absoluut geen ruimte voor, legt ze uit. De onderhandelingen zijn nu stukgelopen. "De NFU wilde maar een loonsverhoging van 2 procent en had een aantal verslechteringen op tafel gelegd. Dan toon je geen respect voor medewerkers."
'Grote actiebereidheid'
De vakbonden en de actiegroep bereiden nu gezamenlijk acties voor. De actiebereidheid is volgens Pieterse enorm groot. Wel wil hij vermijden dat patiënten onder de acties lijden. "De patiënt moet absoluut niet de dupe worden, alhoewel we denken dat de patiënt allang de dupe is."
Dat er acties komen staat volgens Pieterse vast. Nog niet bekend is hoe die er precies gaan uitzien en wat de patiënten ervan zullen merken.