WHO voorzichtig positief over indammen ebola in Congo
De Wereldgezondheidsorganisatie is "voorzichtig positief" over het indammen van de ebola-uitbraak in Congo. "De afgelopen week is er geen explosieve stijging geweest in het aantal besmettingsgevallen", zegt de verantwoordelijke functionaris Peter Salama.
Tot nu toe zijn er 25 mensen overleden aan de gevolgen van ebola en zijn er tientallen besmettingen vastgelegd. In de Congolese stad Mbandaka werd binnen enkele dagen een grote campagne opgestart nadat vier mensen ziek werden. Bijna alle mensen die in contact zijn geweest met besmette personen zijn daar getraceerd en ingeënt. "Dankzij dit snelle ingrijpen is erger voorkomen", meent Salama.
Er is meer positief nieuws: "Waar bij vorige uitbraken vooral angst was als de artsen kwamen, is er nu hoop," zegt dokter Ryan, die voor de WHO dorpen bezoekt. "Mensen vragen nu zelf om de vaccinaties. En als we die hebben, laat 90 procent van de mensen zich vaccineren. Dat is een uitzonderlijk hoog gemiddelde."
De WHO werkt in Congo samen met het Rode Kruis en de Rode Halve Maan. De organisaties hebben duizenden vrijwilligers opgeleid die de lokale cultuur kennen. Die geven de Congolezen voorlichting over de verschijnselen van de dodelijke en zeer besmettelijke ziekte, hygiëne en hoe ze hun doden veilig kunnen begraven, om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt.
Wat is ebola ook alweer en waarom komt het virus steeds terug? Bekijk het in deze video:
In Mbandaka wonen 1,2 miljoen mensen. De stad ligt aan de drukbevaren Congo-rivier, wat het risico op verspreiding vergroot. Het onder controle houden van het virus is een zeer intensieve operatie, zegt de WHO. Medische teams reizen onder extreme omstandigheden naar zeer afgelegen dorpjes zonder te weten wat ze daar aantreffen. Op sommige plekken is communicatie bijna onmogelijk. Als daar een ebola-uitbraak is, is dit ook voor de medici zeer riskant omdat ze met patiënten en lichamen in aanraking komen. Daarom dragen ze beschermende kleding en zijn ze zelf ook ingeënt met het vaccin.
De WHO test vijf experimentele geneesmiddelen voor ebola. Ook de doses die in Mbandaka zijn verspreid, hebben nog geen officiële goedkeuring. Maar de vaccins mogen desondanks worden ingezet, omdat ze tijdens vorige uitbraken effectief bleken.