Palestijnse gebouwen langs de zee
NOS Nieuws

Israel bouwt 'ondoordringbare' blokkade onder zee

Terwijl Palestijnen vandaag met boten de Israëlische zeeblokkade van de Gazastrook wilden doorbreken, is Israël dit weekeinde begonnen met de bouw van een barrière in zee. Deze constructie bevindt zich deels onder water en moet, volgens Israël, voorkomen dat Hamas-sympathisanten via het water Israël binnenkomen.

In het hele kustgebied geldt al jaren dat de Palestijnen maar beperkte toegang hebben tot de zee. Ze moeten dicht bij de kust blijven en worden streng in de gaten gehouden door Israëlische patrouilleboten. Uit protest tegen die zeeblokkade, voer vanochtend het schip Al-Hurija (de Vrijheid) uit de haven van Gaza. Aan boord waren Palestijnse studenten, activisten en twee mensen die onlangs gewond zijn geraakt tijdens botsingen met het Israëlische leger. De boot werd al binnen enkele uren in beslag genomen door de Israëlische marine, de opvarenden zijn opgepakt.

Een Israelische patrouilleboot langs de kust

Israël en de Gazastrook liggen beide aan de Middellandse Zee. Op het land zijn meerdere grenzen opgeworpen, maar via de zee zijn er geen fysieke barrières. En dat is riskant, volgens de Israëlische veiligheidsdiensten, waarbij ze verwijzen naar een incident in 2014 waar vier Hamasstrijders met explosieven aan land kwamen om een aanslag te plegen. Hoewel de mannen door het Israëlische leger werden uitgeschakeld, wil minister van Defensie Lieberman herhaling van zo'n situatie voorkomen.

Prikkeldraad

De nieuw te bouwen onderwatergrens is volgens Israël "ongekend" en "ondoordringbaar". Het bouwsel bestaat uit drie lagen met steen en prikkeldraad die alle weersomstandigheden kunnen doorstaan, aldus Lieberman. De afscheiding zal volgens hem "de mogelijkheid om Israël via de zee te infiltreren, effectief blokkeren en Hamas verder dwarsbomen".

De eerste werkzaamheden zijn op een strand een paar kilometer van Noord-Gaza. De kosten van het onderzeese project worden geschat op zo'n 730 miljoen euro,

Het is een stap die de Palestijnse woede verder doet toenemen. De afgelopen weken waren er veel demonstraties van Palestijnen bij de grens met Gaza. Die leidden geregeld tot gewelddadige confrontaties met het leger, waarbij veel doden en gewonden vielen.

Vanochtend nog werden er vanuit de Gazastrook zeker 50 raketten afgevuurd op Israël, volgens Israël "de grootste confrontatie sinds het oplaaien van de Gazaoorlog in 2014". Daarmee lijkt een ommekeer te komen in de protesten en neemt zowel op land als op zee de confrontatie nieuwe vormen aan.

Kinderen op het strand van Gaza

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl