NOS WielrennenAangepast

Parijs-Nice, eerste graadmeter

Het wordt gezien als de eerste grote graadmeter van het wielerseizoen, de etappekoers Parijs-Nice.

Alberto Contador, die zondag 6 maart niet aan het vertrek staat, won 'de rit naar de zon' tweemaal (2007 en 2010), alvorens hij in hetzelfde jaar de Tour de France op zijn naam schreef.

Floyd Landis kraaide in 2006 victorie, waarna hij naar zijn onrechtmatige Tour-winst fietste. Maar ook renners als Davide Rebellin en Michael Boogerd zegevierden in La Course au Soleil. Hoewel Rebellin en Boogerd nooit het podium van de Tour haalden, reden zij later in het jaar wel naar fraaie zeges; Boogerd schreef in 1999 kort na Parijs-Nice ook de Amstel Gold Race op zijn naam.

Luis León Sánchez

Kortom, wie zondag goed aan het vertrek verschijnt in Houdan, beleeft een kickstart voor een succesrijk wielerjaar.

Bij Rabobank, dat tot nu toe de beste start van alle wielerteams kent met elf zeges, leeft de hoop dat nieuwe aankoop Luis León Sánchez voortvarend aan zijn jaar begint. De Spanjaard stond al drie keer op het podium in Nice: in 2007 (3de), in 2009 (1ste) en in 2010 (2de). Naast de 27-jarige kopman, die als enige troef wordt uitgespeeld in Frankrijk, gaan namens Rabobank Laurens ten Dam, Jos van Emden, Juan-Manuel Garate, Bauke Mollema, Grischa Niermann, Maarten Tjallingii en Pieter Weening van start. De andere drie 'grote meneren' bij de Nederlandse equipe (Robert Gesink, Óscar Freire en Lars Boom) worden vanaf woensdag 9 maart in Tirreno-Adriatico ingezet.

Bij Vacansoleil moet Johnny Hoogerland verstek laten gaan wegens griep. Rob Ruijgh is zijn vervanger. Manager Daan Luijkx hoopt op een goed klassement voor Stijn Devolder en Matteo Carrara, al ligt dagsucces voor Romain Feillu of Björn Leukemans wellicht meer voor de hand.

Geen proloog, geen Boom

Nieuw in het parcours dit jaar: er is geen proloog. De enige race tegen de klok heeft vrijdag plaats, een etappe over 27 kilometer. Boom won in 2010 nog de proloog en droeg enkele dagen de gele leiderstrui.

Door de lange - heuvelachtige - tijdrit stijgen de kansen van renners als Richie Porte, Tony Martin en Michael Rogers. De vijfde en de laatste etappe zijn serieuze kuitenbijters. Favorieten als Jurgen Van den Broeck, Samuel Sanchez, Nicolas Roche, Aleksander Vinokoerov en Fränk Schleck kunnen daar alsnog hun slag slaan.

Live bij NOS.nl

Parijs-Nice is elke dag live te volgen op NOS.nl. Het liveverslag wordt van commentaar voorzien door Joris van den Berg. 's Avonds kunt u de samenvatting zien in de Sportjournaals.

Programma en livestream

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl