Prins Harry moedigt de Nederlander Frens Hartgers aan (2017) AFP

In 2008 komt de Britse prins Harry na een missie van tien maanden thuis in Engeland. Maar opgetogen is hij niet, na de lange vlucht uit Afghanistan. Zijn medepassagiers waren een dode 21-jarige Deense militair en drie zwaargewonde Britten. De prins heeft aan boord zitten wachten terwijl de lichamen aan boord werden gebracht.

Het is een herinnering waar Harry, die zelf actief was als militair, daarna nog vaak over praat. De vlucht naar huis motiveerde hem om zich in te zetten voor zijn gewonde collega's. Hij besluit de Invictus Games te organiseren, een meerdaags sportevenement voor veteranen die gewond raakten tijdens hun uitzending. Vandaag werd bekend dat de wedstrijd voor oorlogsveteranen in 2020 naar Nederland komt.

In 2014 lukte het Harry om in Londen de allereerste editie van de Invictus Games te houden, zes jaar na zijn terugkeer uit Afghanistan.

Met zo'n bekende oprichter als Harry krijgt het evenement direct veel aandacht. De organisatie weet 400 deelnemers uit dertien landen te strikken en Harry sleept zijn familie mee naar het evenement. Zijn vader, kroonprins Charles, en zijn vrouw Camilla zijn erbij en ook prins William komt kijken.

Zelfs de Queen werkt mee

Het evenement is dat jaar meteen een succes en Harry heeft grote ambities. Hij wil de volgende editie over de grens organiseren en roept daarvoor de hulp in van de groten der aarde.

De prins daagt de Barack Obama, die dan nog president is, en zijn vrouw Michelle uit en strikt zelfs zijn oma voor een reclamespotje. In 2016 zijn de Invictus Games dan in de Amerikaanse staat Florida, die geopend worden door acteur Morgan Freeman.

Zo weet Harry de Invictus Games ieder jaar onder de aandacht te brengen. In 2017 beslist hij dat het evenement een goede plaats is om zijn nieuwe vriendin Meghan Markle aan de wereld voor te stellen. De games zijn dat jaar in de Canadese stad Toronto, waar Meghan toen woonde.

Komend jaar zijn de spelen in Sydney. Inmiddels zijn er meer dan 500 deelnemers uit achttien verschillende landen, die op elf onderdelen in actie komen. Er wordt onder andere geroeid, gefietst, gevolleybald, gezwommen en gebasketbald. Ook de Nederlandse sporters zijn er weer bij. Ons team wist vorig jaar 26 medailles binnen te slepen en kan over twee jaar dus op eigen bodem in actie komen.

Nederlandse veteranen wonnen vorig jaar 26 medailles tijdens de Invictus Games ANP

STER reclame