NOS NieuwsAangepast

Meer dan 100 onbekende oorlogsslachtoffers Ereveld Loenen opgegraven

Vierduizend witte stenen liggen verspreid over 17 hectare grond, achter een groot hek in het bosrijke Loenen. Onder de stenen liggen oorlogsslachtoffers, voornamelijk uit de Tweede Wereldoorlog. Militairen, verzetsstrijders en politieke gevangenen. Van de meeste slachtoffers is bekend wie het zijn. Maar nog altijd zijn 103 slachtoffers niet geïdentificeerd.

Onderzoekers van de Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL) en de Oorlogsgravenstichting proberen via een dna-match de identiteit van de slachtoffers te achterhalen. "Daarvoor hebben we hulp nodig van familieleden van de slachtoffers", vertelt Theo Vleugels, directeur van de Oorlogsgravenstichting. Het wordt volgens hem steeds moeilijker om slachtoffers te identificeren naarmate de groep directe nabestaanden zoals kinderen, broers en zussen kleiner wordt.

Zo gaat het onderzoek in zijn werk:

Meer dan 100 onbekende oorlogsslachtoffers Ereveld Loenen opgegraven

Het instituut doet vandaag een oproep aan mensen met een vermist familielid uit de Tweede Wereldoorlog om dna af te staan. "Al een aantal keer eerder hebben we zo'n oproep gedaan", vertelt Vleugels. In 2009 werden op het Nationaal Ereveld Loenen 28 slachtoffers opgegraven. Zes daarvan zijn toen geïdentificeerd. "Er zijn er nu nog 103 over, die we ook graag willen identificeren."

Het verhaal dat deze mensen ons nog kunnen vertellen zit in hun stoffelijke resten.

Geert Jonker

Van sommige van de onbekende slachtoffers zijn wel wat gegevens bekend. "Soms weten we bijvoorbeeld het geslacht van het slachtoffer of de vindplaats", legt Vleugels uit. Maar in alle 103 gevallen zijn het onvoldoende gegevens om vast te stellen wie het precies is.

Daarom worden vanaf vandaag 103 grafstenen gelicht en worden de botten heel voorzichtig opgegraven. "Het verhaal dat deze mensen ons nog kunnen vertellen zit in hun stoffelijke resten", vertelt Geert Jonker, commandant bij het BIDKL en hoofd van het onderzoeksteam. Hij gaat de komende tijd in groepen van tien de slachtoffers opgraven en onderzoeken. "Aan de hand van de stoffelijke resten, de benen, zullen we constateren hoe oud iemand was, kijken we naar de lengte, het gebit en de doodsoorzaak."

Het is de laatste keer dat er oorlogsgraven van onbekende slachtoffers worden opgegraven. "Het is een lang project. We proberen dit jaar alle 103 de slachtoffers op te graven, maar daarna zullen we nog enkele jaren bezig met dna-onderzoek", verwacht Vleugels

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl