Het WK voetbal is in zijn volle omvang te zien bij de NOS NOS

De NOS pakt groots uit tijdens het komende WK voetbal. Dat toernooi in Rusland begint op 14 juni en eindigt op 15 juli. Via alle platforms is het toernooi uitstekend te volgen bij de publieke omroep. "Het best bekeken sportevenement ter wereld", aldus hoofdredacteur Maarten Nooter van NOS Sport.

De bal rolt veel en vaak over het scherm komende zomer. De NOS zendt alle 64 duels van het WK live uit. De eerste twee weken van het toernooi zijn er zelfs drie wedstrijden per dag. De eerste twee duels (14.00 uur en 17.00 uur) worden voorafgegaan door een WK-update, met het laatste nieuws, reportages van de verslaggevers in het land en een bijdrage van "WK-correspondent" Jeroen Stekelenburg. Naast de presentatoren Sjoerd van Ramshorst, Gert van 't Hof en Tom Egbers zullen bekende personen uit de voetballerij aanschuiven voor een analyse.

'Een traditionele grootmacht'

Vanaf 19.15 uur is het in een gloednieuw decor de beurt aan Studio Rusland met Henry Schut en sidekick Hugo Borst. Vaste gast in dat programma is Rafael van der Vaart. Belangrijkste onderdeel is natuurlijk de wedstrijd van 20.00 uur. Samen met studiogasten zullen Schut en Borst naar de avondwedstrijd kijken. Of hond Messi, een van de blikvangers tijdens de WK-uitzendingen vier jaar geleden, ook terugkeert is nog maar de vraag. "Hij zit bij de verkeerde zaakwaarnemer", aldus Borst.

Eén van de analytici is Pierre van Hooijdonk. Hij verwacht geen verrassende wereldkampioen. "Ik denk niet dat een Afrikaans land het WK gaat winnen. Het wordt een traditionele grootmacht: Brazilië." Rafael van der Vaart heeft Spaanse roots en zal dat land dus extra goed in de gaten gouden. "Isco is mijn favoriete speler."

Bij Henry en Hugo op de bank blijft niets onbesproken

Een prominente rol in de NOS-programmering op tv is weggelegd voor Soufiane Touzani en Bas Nijhuis. Touzani is bekend als freestyle-voetballer en trekt miljoenen kijkers op zijn YouTube-kanaal.

In Touzani's WK Warming-up nodigt hij spelers uit die wel naar het WK gaan, zoals Hakim Ziyech (Marokko) en Alireza Jahanbakhsh (Iran). Hij ondervraagt ze op zijn eigen manier op een willekeurig Cruyff Court ergens in het land. Touzani's WK Warming-up wordt in zes delen uitgezonden om 16.10 uur.

Betaaldvoetbalscheidsrechter Bas Nijhuis geeft tekst en uitleg bij discutabele momenten tijdens WK-wedstrijden. Tijdens het komende WK wordt voor de eerste keer gebruik gemaakt van de zogeheten VAR (Video Assistant Referee), beter bekend als de videoscheidsrechter. Nijhuis zal de belangrijkste arbitrale beslissingen gaan duiden.

Touzani's WK Warming-up

NOS 360°

Natuurlijk is het WK bij de NOS ook uitstekend te volgen via de radio, teletekst en internet. Nieuw op de app en de site is: NOS 360°. Op die manier zijn de mooiste acties en doelpunten uit diverse camerahoeken terug te bekijken. Via nos.nl is al het WK-nieuws te volgen en ook alle samenvattingen zijn terug te zien. Via de site en de app worden ook alle wedstrijden live uitgezonden.

Het tv-commentaar bij de duels wordt verzorgd door Frank Snoeks, Frank Wielaard, Jeroen Grueter, Jeroen Elshoff, Jan Roelfs, Arno Vermeulen en Philip Kooke. De verslaggevers voor reportages en interviews zijn Joep Schreuder, Bert Maalderink en Jeroen Stekelenburg. Voor Schreuder is een speciale rol weggelegd: hij volgt het Marokkaanse team met onder anderen Hakim Ziyech en Karim El Ahmadi.

NOS 360°: Beleef het WK vanuit alle hoeken NOS

STER reclame