De herdenking van de slachtoffers voor het afgebrande pand, kort na de aanslag.
NOS NieuwsAangepast

Turkse minister spreekt bij herdenking aanslag op migranten in Duitsland

Duitsland wordt vandaag herinnerd aan een zeer pijnlijke dag in de geschiedenis van de Bondsrepubliek: de brandstichting 25 jaar geleden door vier rechts-extremisten in een huis in Solingen. Twee vrouwen en drie meisjes van Turkse afkomst kwamen om.

Bondskanselier Merkel zal de herdenking in Solingen bijwonen, net als de minister van Buitenlandse Zaken Maas en diens Turkse ambtgenoot Cavusoglu. Dat laatste is opvallend, omdat de verhouding tussen de Duitse en Turkse regering niet best is. Cavusoglu mocht komen onder voorwaarde dat hij alleen slachtoffers komt herdenken en niets politieks gaat zeggen.

Bondspresident Steinmeier had vrijdag al een ontmoeting met Mevlüde Genç, de moeder en tante van de meisjes die bij de brand in 1993 omkwamen. Steinmeier schreef gisteren op Facebook dat de "herinnering aan deze gruwelijke daad niet mag verbleken". Ook prees hij Mevlüde Genç voor haar vergevingsgezindheid en noemde hij haar een voorbeeld voor ieder die zich tegen discriminatie, racisme en geweld keert.

Bondspresident Steinmeier (op de rug gezien) in gesprek met Mevlüde Genç

De daders van de aanslag in Solingen waren kort daarvoor bij een feest van een volkstuinencomplex weggestuurd, omdat ze dronken waren. Onder de mannen die hen wegstuurden, waren er twee van Turkse afkomst. De vier besloten daarna dat ze wraak zouden nemen op alle Turken.

Ze drongen het huis van de Turkse familie in Solingen binnen, besprenkelden een kist met benzine en staken die in brand. Uiteindelijk brandde het hele pand af. Behalve de twee doden waren er veertien gewonden te betreuren. Dat gebeurde allemaal in een tijd dat er overal in Duitsland aanslagen op migranten werden gepleegd, vooral in het oosten van het land.

Nederlandse briefkaarten op de stoep van de Bondskanselarij in Bonn in 1993

Ook in Nederland was de verontwaardiging groot. Programmamakers van 3FM startten een protestactie, waarbij de deelnemers een briefkaart met de tekst "Ik ben woedend" naar Hilversum stuurden. De programmamakers leverden de 1,2 miljoen kaarten af bij de Duitse regering in Bonn.

Hoewel het geweld tegen migranten de laatste tijd afneemt, worden er in Duitsland nog geregeld incidenten gemeld. Vorig jaar werden 312 asielzoekerscentra beklad en zijn er 46 geweldsincidenten bij deze centra geweest, waaronder brandstichting, zei correspondent Jeroen Wollaars in het NOS Radio 1 Journaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl