De Kustwacht heeft vannacht een overboord geslagen visser uit de Noordzee gered. De man van 21 dreef een uur in het water, op ruim 160 kilometer ten noordwesten van Den Helder.

Hulpdiensten kwamen ter plaatse nadat een visserskotter iets voor 02:00 uur een noodoproep had gedaan omdat er een bemanningslid overboord was geslagen. De Kustwacht zette twee helikopters en KNRM-reddingsboten van Den Helder en Terschelling in. Ook werden andere schepen in de buurt gewaarschuwd om uit te kijken naar de man.

De overboord geslagen visser werd uiteindelijk gevonden door een andere vissersboot. Zijn lichaamstemperatuur was flink gedaald, maar hij was nog wel aanspreekbaar. Aan boord van de boot was er op afstand nauw contact met een dokter en met het Kustwachtcentrum. Hij kon zelf zijn familie inlichten over het incident.

Hij heeft echt een engeltje op zijn schouder gehad.

Edwin Granneman, woordvoerder Kustwacht

De man werd om 06:30 uur overgebracht naar het Gemini Ziekenhuis in Den Helder voor nader onderzoek.

Volgens de Kustwacht is het bijzonder dat de man vanwege de omstandigheden uit het water gered kon worden. "We moesten zoeken in het holst van de nacht", zegt een woordvoerder. "Op sommige plekken op zee was er minder dan 50 meter zicht. Hij heeft echt een engeltje op zijn schouder gehad."

Waardoor de man overboord was geslagen, kan de Kustwacht niet zeggen. "De man was op het dek aan het vissen. Misschien verloor hij zijn houvast doordat de boot plotseling van koers wijzigde. Maar de exacte toedracht is niet duidelijk."

Zoekactie gestaakt

Het wisselt hoe vaak mensen op de Noordzee overboord slaan. "De ene keer gebeurt er drie maanden niks, maar nu is het de tweede keer in korte tijd dat er iemand overboord is geslagen."

Twee weken geleden werd er in de Noordzee gezocht naar een bemanningslid van een koopvaardijschip. De zoekactie werd na ruim zes uur gestaakt omdat de man niet werd teruggevonden. De Kustwacht stelde de overlevingskans van de man vast op nul.

STER reclame