Getty Images
NOS SportAangepast

Oud-coach had zijn project met Bertens willen afmaken

  • Franklin Stoker

    redacteur NOS Sport

  • Franklin Stoker

    redacteur NOS Sport

Diep in zijn hart had Martin van der Brugghen zijn "project" met Kiki Bertens willen afmaken. De realiteit is anders voor de tenniscoach. Een conflict dreef de twee uit elkaar, maar de liefde voor zijn oud-pupil is niet verdwenen.

En dus zit Van der Brugghen dinsdag als liefhebber, en niet als coach, voor de televisie als Bertens haar partij in de eerste ronde van Roland Garros speelt. "Ik kijk nog steeds veel wedstrijden van Kiki", zegt hij. Soms hebben ze nog contact. "Goede wedstrijd, Kiek", feliciteert hij haar dan via whatsapp. "Dank je, Mart", reageert Bertens. Maar meer is het niet.

De relatie tussen Van der Brugghen en Bertens, die sinds haar zesde onder de coach trainde, raakt in 2016 flink bekoeld met als gevolg dat ze hun samenwerking beëindigen. Er is onvrede. Bertens gaat verder met Raemon Sluiter, die op dat moment al bijna een jaar als coach met Bertens naar toernooien reist.

Het is niet dat ik er elke nacht van wakker lig, maar ik vind het nog steeds doodzonde dat we zijn gestopt.

Martin van der Brugghen

"Het is niet dat ik er elke nacht van wakker lig, maar ik vind het nog steeds doodzonde dat we zijn gestopt", vertelt Van der Brugghen. "We hebben achttien jaar alles meegemaakt, lief en leed gedeeld, en veel progressie geboekt. Ik had dit project graag met haar afgemaakt."

Klassiek verhaal

Van der Brugghen haalt Sluiter in de zomer van 2015 bij 'het team' en de rolverdeling is helder. Zelf doet hij vanuit Nederland de technische en tactische begeleiding, Sluiter coacht Bertens op de tour. Die werkwijze blijkt op lange termijn averechts te werken.

Van der Brugghen krijgt minder vat op Bertens. "Van Raemon kwam op een gegeven moment vooral de positieve input", aldus Van der Brugghen. "Dat was ook zijn taak: Kiki vertrouwen geven en met een goed gevoel de baan opsturen. Dat deed hij goed."

"Maar terug in Nederland vond Kiki mij op den duur te kritisch worden als we aan haar spel werkten. Dat ging botsen met de input van Raemon."

Onwerkbare situatie

Er ontstaat een onwerkbare situatie. Bertens en Van der Brugghen besluiten hun samenwerking te stoppen. "Het team zag er perfect uit, maar dan hadden alle individuen bij elkaar goed moeten functioneren. Daar hebben we te weinig over gesproken", verwijt hij zichzelf. "Kiki is een gevoelig meisje en moest keuzes maken. Het is nu eenmaal zo gelopen."

Roland Garros 2014: Van der Brugghen over goede start Bertens

De breuk tussen Van der Brugghen en Bertens krijgt later nog een staartje. "Ik vond dat ik nog recht had op financiële compensatie. Kiki was het daar niet mee eens. Ik vind het jammer dat dit onze persoonlijke band in de weg staat", aldus Van der Brugghen, die verder niet in detail wil treden.

En ondanks het zakelijk geschil zegt Van Brugghen de deur van tennisclub ATV Berkenrode in Berkel en Rodenrijs, waar Bertens als speelster opgroeide, altijd open te houden voor zijn vroegere pupil. "Ze kan altijd met mij over tennis praten, als ze dat wil. Ik heb Kiki zien opgroeien, enorm veel met haar meegemaakt, dan ga je ook een beetje van iemand houden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl