Het Nederlands volleybalteam tijdens de WK kwalificatiewedstrijd tegen Griekenland
NOS SportAangepast

Topduels voor volleybalsters in Nations League op eigen bodem

Het zijn drukke tijden voor de volleybalsters van het Nederlands team. Veel speelsters zijn nog maar net klaar met hun clubseizoen, maar moeten alweer vol aan de bak in de nieuwe Volleyball Nations League, de vervanger van de World Grand Prix, waar de gehele wereldtop aan meedoet. Wedstrijden worden over de hele wereld afgewerkt.

Zes duels heeft Nederland inmiddels al gespeeld. Daarin werd één nederlaag geleden. Regerend wereldkampioen Amerika was vorige week met 3-0 te sterk.

Eigen huis

Deze week speelt Nederland drie wedstrijden in Apeldoorn. Volgende week staat er een drieluik in Rotterdam op het programma. Met name de wedstrijden tegen de laatste winnaar van de World Grand Prix, Brazilië (deze week) en Europees kampioen Servië (volgende week) zijn echte graadmeters.

"Ik heb er heel veel zin in. Voor eigen publiek spelen is altijd mooi en we doen het altijd ook relatief goed", aldus international Femke Stoltenborg. "Het worden echt wedstrijden op topniveau en dan kunnen we iedereen laten zien wat wij kunnen."

In de week na de wedstrijden in eigen land is olympisch kampioen China de zwaarste tegenstander tijdens de laatste poulewedstrijden in Duitsland. Bondscoach Jamie Morrison schaart zijn team bij de top 5 van de wereld. De "Final Six" van de Nations League is dan ook het doel voor Oranje.

Volleyball Nations League aangekomen in Nederland

In de eerste twee weken koos Morrison ervoor om met spelverdeelsters Laura Dijkema en Brit Bongaerts te spelen. Femke Stoltenborg moest daardoor achterblijven in Nederland. Zij was pas net klaar met haar lange seizoen in Duitsland waar ze met haar club Stuttgart de finale verloor tegen Schwerin.

"De bondscoach wilde iedereen minimaal een week rust geven en daarbij wilde hij ook iedereen laten spelen. Ook zijn we in principe altijd met zeventien spelers. Dus er is altijd wel een kans dat je niet mee gaat. Iedereen zal voor zijn plekje moeten vechten, ook ik."

Concurrentie

De afwezigheid van Stoltenborg gaf bondscoach Morrison meteen een kans om Bongaerts in actie te zien. Bongaerts kreeg haar kans via invalbeurten omdat Dijkema eerste keus was. De komende weken zullen uitwijzen met wie Oranje straks naar het WK in september zal gaan. De concurrentie tussen de drie speelsters is groot. Dat ziet ook Stoltenborg.

"De verschillen tussen ons worden steeds kleiner. Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten en kan zo zijn steentje bijdragen. Volgens de bondscoach heeft iedereen evenveel kans op speeltijd. Het ligt dus nog helemaal open."

Nederland speelt dinsdag tegen in Apeldoorn tegen Polen. Woensdag en donderdag zijn Zuid-Korea en Brazilië de tegenstander. Volgende week in Rotterdam zullen de Dominicaanse Republiek, Italië en Servië tegen Nederland spelen.

Spelverdeelster Stoltenborg: concurrentie ligt nog helemaal open

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl