Ties Kruize (l) met de Europacup in 1979
NOS Sport

Ties Kruize en Klein Zwitserland hopen op revival nu club eindelijk terug is

Jarenlang was Hockey Club Klein Zwitserland toonaangevend in Nederland. Aan de hand van Ties Kruize, Tim Steens en Maarten van Grimbergen bepaalde de ploeg in de jaren 70 en 80 het hockeylandschap.

Maar na die successen in zwart-wit, kwam er met de komst van kleurenfoto's en film ook de klad in de successen van KZ. In 2009 degradeerde de ploeg uit Den Haag uit de hoofdklasse. Zeven jaar later zakte de club nog een niveau. Toen werd een ding duidelijk: het roer móést om en gíng ook om.

KZ 2.0 promoveerde vorig jaar naar de overgangsklasse en dit weekend keerde de ploeg terug op het hoogste niveau. De nieuwe generatie Steens en Van Grimbergen -beiden hebben een zoon in het eerste elftal- geeft de club uit Den Haag weer een toekomst.

"Het is wel een klein wondertje", zegt erevoorzitter Ties Kruize, die tussen 1977 en 1984 acht keer op rij landskampioen werd met de Haagse club. "Dit had niemand verwacht. Ik ook niet."

Kruize, die als speler van Klein Zwitserland in de jaren 70 en 80 uitgroeide tot hockeyicoon, was er zondag bij toen de roemrijke club voor de tweede keer op een rij promoveerde.

"Het deed me een beetje denken aan die oude tijden. KZ is een club met veel traditie. Er waren heel veel oud-spelers bij. Dat doet me wel goed, omdat ik hier zelf ook mooie tijden heb meegemaakt", aldus Kruize, die al 65 jaar - sinds zijn geboorte dus - lid is van de club.

Maarten van Grimbergen scoort in de kampioenswedstrijd tegen Kampong in 1983

"De club heeft een aantal zware jaren achter de rug, met financiële en sportieve problemen. Financieel had de club het niet op orde. Als je dan ook nog degradeert, dan vertrekken er spelers. Het is ongelooflijk moeilijk om het dan weer op de rit te krijgen, want goede talenten zijn dan moeilijk te behouden als je niet in de hoofdklasse speelt. Je moet roeien met de riemen die je hebt", aldus Kruize.

"Maar er zit zo veel body in de vereniging dat ik er altijd wel vertrouwen in heb gehad dat het weer goed zou komen. Door de jaren heen zijn clubleden en oud-spelers de club altijd blijven steunen. Een paar oud-spelers hebben een driejarenplan gemaakt om de club weer terug te krijgen waar hij hoort. Oudere generaties hebben dat in het verleden ook gedaan. Dat is wel een beetje de basis van KZ. Het is mooi dat dat nu al zo snel gelukt is."

De vraag is of Klein Zwitserland weer net zo'n hockeybolwerk kan worden als in de tijd van de eerdere generatie Steens, Van Grimbergen en Kruize. Die laatste hoopt in ieder geval op een nieuw hockeywonder. "We zijn nu twee keer achter elkaar gepromoveerd, laten we dan nu ook maar kampioen van Nederland worden", lacht Kruize.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl