anp
In samenwerking met
RTV Oost
NOS NieuwsAangepast

Twentse kippenboer moet opnieuw zijn 3000 kippen laten afmaken

In de eieren van kippenboer Jos Kienhuis uit Tilligte is opnieuw fipronil aangetroffen. Vorige week bleken de eieren opnieuw besmet bij een steekproefsgewijze controle in een supermarkt in Nederland. Aan die winkel had Kienhuis eieren geleverd.

Vrijdag werden de ruim 3000 kippen in zijn stal geruimd. Ook zijn voorraad van 45.000 eieren is vernietigd. Hoe de fipronil in de eieren is gekomen, is niet bekend. Kienhuis vermoedt dat er nog resten van fipronil in de bodem van het weiland hebben gezeten. De nieuwe kippen hebben die resten de stal binnengebracht.

Besmette kippen

Kienhuis kocht de nieuwe kippen van een besmette opfokstal, meldt de NVWA. Dat de eieren nu fipronil bevatten, hoeft daar volgens Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders niets mee te maken te hebben.

"Jonge kippen met een fipronil-besmetting kunnen die waarden kwijtraken. Het hoeft dus geen probleem te zijn om met deze kippen verder te werken. Het vlees van de kippen mag alleen niet voor consumptie verkocht worden", zegt De Haan tegen RTV Oost. De eieren mochten wel verkocht worden omdat ze de afgelopen maanden schoon bleken bij controles.

Slim?

De Haan denkt net als de kippenboer zelf, dat de besmetting mogelijk op het bedrijf zelf heeft plaatsgevonden. "Misschien dat er in de uitloop nog mest lag van de eerder besmette kippen. Eerdere metingen van zijn eieren waren wel goed", weet De Haan.

Of het slim is om met kippen verder te gaan die uit een besmet bedrijf komen, is een afweging die de boer zelf maakt, aldus De Haan. "In die tijd was er een run op kippen, misschien heeft hij deze gekocht omdat ze snel beschikbaar waren en goedkoper."

Tweede keer

Het is de tweede keer in negen maanden tijd dat de eieren van Kienhuis fipronil bevatten. In augustus vorig jaar werd het verboden bestrijdingsmiddel ook al aangetroffen op de boerderij in Tilligte. Ook toen moesten 3000 kippen worden geruimd. Tegen RTV Oost zegt de kippenboer dat hij "volledig lamgeslagen" is.

Fipronil werd door het bedrijf Chickfriend gebruikt om bloedluis bij kippen te bestrijden. Dat het Kienhuis nu voor de tweede keer binnen een jaar overkomt, maakt het drama nog groter. "Dat trekt niemand", zegt hij. Vorig jaar leverde de fipronil-affaire Kienhuis tienduizenden euro's schade op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl