Revolutie in plastic-land: ook gekleurde petfles straks te recyclen

Over een jaar staat er in Nederland een fabriek waarin allerlei soorten petflessen volledig kunnen worden gerecycled om er nieuwe petflessen van te kunnen maken. Voedselgigant Unilever steunt de bouw van de fabriek en heeft beloofd flessen van het gerecycled materiaal af te nemen.

Bekijk hier hoe het in zijn werk gaat:

Van afvalsnippers naar nieuwe flesjes: zo werkt het

Nu is het nog een probleem om sommige flessen te recyclen. Een petfles waar bijvoorbeeld ammoniak in heeft gezeten, kon tot nu toe niet opnieuw worden gebruikt om mayonaise in te stoppen vanwege de voedselveiligheid.

Het bedrijf Ioniqa heeft een oplossing bedacht voor het chemisch reinigen van het materiaal waarbij op het eind van het proces zuivere grondstoffen overblijven. Daarvan kunnen dan weer nieuwe petflessen worden gemaakt.

Ook is het nu nog een probleem om gekleurde limonadeflessen en olijfolieflessen te recyclen. "De kleur kon er niet goed uit gehaald worden, maar wij kunnen dat wel", zegt Tonnis Hooghoudt van Ioniqa.

Ioniqa-oprichter Tonnis Hooghoudt

Samen met voedingsbedrijf Unilever heeft het bedrijf de afgelopen maanden een proefinstallatie gebouwd. Ook is getest of de flessen die zijn gemaakt van het gerecycled materiaal net zo goed zijn als nieuwe petflessen. "Dat is het verrassende", zegt Hooghoudt. "Qua kleur en qua eigenschappen is de fles hetzelfde als een nieuwe. Dus je hebt straks geen nieuwe olie nodig om nieuwe flessen te maken."

Unilever heeft beloofd dat het bedrijf in 2025 alleen nog herbruikbaar, recyclebaar of composteerbaar plastic gebruikt. "Deze ontwikkeling kan een grote rol spelen", zegt Lou Lievense, vice-president R&D bij Unilever. "We hebben nu bewijs dat het kan. Straks willen we onze mayonaiseflessen van dit materiaal maken. In 2019 komen de eerste op de markt."

Uiteindelijk wil het bedrijf helemaal van plastic af. "Maar plastic is nu een uniek materiaal. Het laat bijvoorbeeld geen zuurstof en water door. Daar kun je heel goed producten in bewaren."

Ioniqa wil volgend jaar een fabriek operationeel hebben. Er is bijna een akkoord met een gemeente over de plek van de fabriek.

50 procent gerecycled

Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken vindt het een veelbelovende oplossing voor een deel van het plastic-probleem. "We lopen tegen grenzen aan met de huidige vormen van recyclen dus we moeten naar nieuwe vormen die ook echt milieuwinst opleveren", zegt directeur Hester Klein Lankhorst in het NOS Radio 1 Journaal.

In Nederland wordt momenteel rond 50 procent van de plastic verpakkingsvormen gerecyled, de rest van wereld zit gemiddeld rond 20 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl