ANP
NOS NieuwsAangepast

Utrecht vraagt miljarden voor tweede intercitystation

Utrecht wil een nieuw intercitystation en een nieuwe tramlijn of snelbusbaan. De stad en provincie hebben de Rijksoverheid daarvoor om miljarden euro's gevraagd. Dat bevestigt de Utrechtse verkeerswethouder Lot van Hooijdonk na berichtgeving in de Volkskrant.

De investering is nodig omdat Utrecht de snelst groeiende regio is van Nederland. In de provincie komen er de komende twaalf jaar zo'n 140.000 woningen bij. "Dat komt neer op ruim een kwart miljoen nieuwe bewoners", zegt gedeputeerde Straat (VVD) tegen de krant. "Zulke heftige aantallen extra inwoners kun je niet vervoeren met het huidige systeem."

De stad en provincie zetten daarom in op een tweede intercitystation. Als mogelijke locatie wordt de zuidoostelijke hoek van de stad genoemd. Station Lunetten zou bijvoorbeeld kunnen worden geüpgraded. Ook wil Utrecht een nieuwe tramlijn of snelbusbaan om de stadsregio heen, waardoor niet alle reizigers meer via Utrecht Centraal hoeven te reizen.

U Ned

De provincie en stad hebben elk 100 miljoen euro gereserveerd voor de ov-plannen, maar dat is lang niet genoeg. Op 4 juni gaan de ministers van Infrastructuur en Binnenlandse Zaken met de gemeente en provincie in gesprek over het verzoek.

De plannen staan in het zogeheten actieprogramma 'U Ned voor bereikbare gezonde groei in de metropoolregio Utrecht', dat vandaag wordt gepubliceerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl