Stars and Stripes verspreiden zich door VS in aanloop naar Memorial Day

Aangepast
AFP

Acht jaar geleden werd het idee geboren in Boston en dit weekend wappert hij in veelvoud verspreid door de Verenigde Staten: de Amerikaanse vlag, om de omgekomen Amerikaanse soldaten te herdenken.

Het vlag-eerbetoon was een idee van de stichting Massachusetts Military Heroes Fund, die werd opgericht om de families van de aanslagen op de Twin Towers te ondersteunen. In 2010 leek het de stichting mooi om 20.000 vlaggen te plaatsen in een park. Een voor iedere inwoner uit Massachusetts die in een oorlog was omgekomen sinds de Eerste Wereldoorlog.

Naast iedere grafsteen op de begraafplaats in LA is een vlag geplaatst AFP

Het is gebruikelijk om met Memorial Day vlaggen bij oorlogsgraven te plaatsen, maar het initiatief om dit ook op andere plekken te doen zoals openbare parken, heeft zich langzaam verspreid over de rest van het land. In Texas, Louisiana, Ohio, New York en zelfs in Toronto in Canada. "We zijn hartstikke trots dat wat we eigenlijk wilden doen voor de slachtoffers in Massachusetts nu op grote schaal wordt uitgevoerd. Dit hadden we nooit verwacht", zegt Tom Crohan, een van de initiatiefnemers.

Memorial Day zelf is in de Verenigde Staten morgen, op maandag dus, maar het hele weekend zijn er al herdenkingen op verschillende plekken in het land. In het plaatsje Beachwood bij Cleveland zagen ze een artikel over het initiatief uit Boston, en sinds 2012 doet de stad mee met een grote geschilderde vlag van zo'n 10 bij 18 meter op een grasveld voor het gemeentehuis.

De geschilderde vlag voor het gemeentehuis van Beachwood Facebook Beachwood, Ohio

Als mensen de vlag zien, moeten ze er toch even bij stilstaan, zegt een woordvoerder van de stad. "Wat ik zo mooi vind is dat je gezinnen plechtig en langzaam voorbij ziet lopen, waarschijnlijk denkend aan een geliefde."

Dat beaamt initiatiefnemer Crohan uit Boston, waar in het park Boston Common maar liefst 37.000 vlaggetjes zijn geplant. De meeste mensen lopen gewoon langs, voor een andere reden. "Het is bijna onmogelijk om erlangs te lopen, zonder te stoppen."

Vrijwilligers hebben duizenden vlaggetjes in het park in Boston in de grond gestoken Getty Images

Ook in Nederland, op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten in Zuid-Limburg werd vandaag een herdenkingsbijeenkomst gehouden voor Memorial Day. Daarbij waren onder meer de Amerikaanse ambassadeur in Nederland Pete Hoekstra en staatssecretaris Knops. Commissaris van de koning Bovens legde namens namens de provincie Limburg een krans, meldt 1Limburg.

Beelden van de herdenking in Margraten van 1Limburg
Memorial Day op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten AP / Hollandse Hoogte
Amerikaanse en Nederlandse militairen leggen een krans op de begraafplaats in Margraten, vorig jaar American Battle Monuments Commission
Een vliegshow van de Amerikaanse luchtmacht bij een evenement in Long Island Reuters

STER Reclame