Teamfoto bij het afscheid van Dirk Kuijt
NOS VoetbalAangepast

Kuijt neemt met benutte strafschop afscheid in De Kuip

Met een speciale afscheidswedstrijd in De Kuip beleefde Dirk Kuijt vandaag zijn officiële afscheid als voetballer. De 37-jarige spits, die een jaar geleden een punt zette achter zijn profbestaan, speelde een afscheidsduel van twee keer 35 minuten.

Voor rust nam 'Feyenoord' het op tegen een team bestaand uit voormalig ploeggenoten van Kuijt uit zijn tijd bij Liverpool en Fenerbahçe. In dat team, genaamd de 'Vrienden van Dirk', speelde hij onder anderen met Jerzy Dudek, Steven Gerrard, Jamie Carragher en Craig Bellamy.

Bij Feyenoord stonden onder anderen Pierre van Hooijdonk, Roy Makaay, Robin van Persie, Jens Toornstra en Salomon Kalou op het veld. Omdat Giovanni van Bronckhorst zelf op het veld stond, was bondscoach Ronald Koeman weer voor even coach van de Rotterdammers.

Pierre Webó (oud-speler van Fenerbahçe) zette de Vrienden van Dirk op een 1-0 voorsprong. Van Hooijdonk kopte even later de 1-1 binnen. Vlak voor rust haalde Andy Carrol, ploeggenoot van Kuijt bij Liverpool, uit en schoot de Vrienden van Dirk op 2-1.

Kuijt was zelf nog dicht bij de 3-1, maar uiteindelijk kwam het doelpunt op naam te staan van Luis García (oud-speler van Liverpool). Kort daarop maakte Denny Landzaat de 3-2.

  • Pro Shots
    Dirk Kuijt in duel met Jens Toornstra
  • Pro Shots
    Pierre van Hooijdonk en Patrick Lodewijks voorafgaand aan het duel
  • Pro Shots
    Eljero Elia en Giovanni van Bronckhorst
  • Pro Shots
    Steven Gerrard en Dirk Kuijt vieren een doelpunt

Na rust trof Feyenoord een 'speciaal Nederlands elftal' met onder meer Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart, Edwin van der Sar, Phillip Cocu en Ruud van Nistelrooij. Louis van Gaal zat op de bank als 'bondscoach'.

Onder leiding van oud-scheidsrechter Pieter Vink speelden de oude en nieuwe generatie een vermakelijk duel. Na een mooie aanval via Cocu en Van Persie maakte Sneijder de 1-0 voor het Nederlands elftal.

  • Pro Shots
    Louis van Gaal, Dirk Kuijt en Robin van Persie in De Kuip
  • ANP
    Een teamfoto bij het afscheid van Dirk Kuijt
  • Pro Shots
    Beide teams feliciteren Dirk Kuijt na zijn strafschop
  • Pro Shots
    Ruud van Nistelrooij in het shirt van het Nederlands elftal
  • Pro Shots
    Spelers van 'Feyenoord' en 'Oranje' knuffelen Dirk Kuijt
  • Pro Shots
    Dirk Kuijt met zijn kinderen bij het afscheid in De Kuip

Kuijt was zelf nog een paar keer dicht bij een doelpunt, maar het was uiteindelijk Bilal Basacikoglu die de 1-1 maakte. Van Persie schoot de bal vervolgens nog twee keer achter doelman Dudek: 3-1.

In de slotseconden kreeg Feyenoord nog een strafschop en wie anders dan Kuijt mikte die bal achter Van der Sar. Met een daverend applaus nam Kuijt afscheid van het voetbal.

Na afloop kreeg Kuijt van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb een erepenning van de stad.

Juniors stelen show in De Kuip

Voorafgaand aan het duel waren het de kinderen van onder anderen Sneijder, Van der Vaart en Heitinga die de show stalen in De Kuip. Onder leiding van Willem van Hanegem lieten 'de kinderen van' zien dat ze het voetbaltalent van hun vaders hebben gekregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl