Verstappen zwaar in de fout in Monaco: mijn eigen schuld

Aangepast
De bolide van Max Verstappen blijft binnen in Monaco AFP

Red Bull-adviseur Helmut Marko keek hem woedend aan in de pitbox. Max Verstappen wist zelf na de laatste training voor de GP van Monaco ook wel dat hij zichzelf en zijn werkgever een slechte dienst had bewezen.

De Nederlander had in de derde sessie de beste tijd achter zijn naam staan, maar crashte alsnog in de slotfase van de training. Een slechter moment kon niet. Verstappen miste vervolgens de kwalificatie en is zondag vanaf de laatste startrij kansloos voor een topklassering. "In Monaco betaal je een grotere prijs na een fout. De teleurstelling is groot", klonk het ver na afloop schuldbewust uit de mond van de Nederlander.

Geen excuus

"Ik had last van de langzamere Sainz, maar dat is geen excuus. De crash is mijn eigen schuld. Ik heb er geen goede verklaring voor. Ik stuurde te vroeg in", bekende Verstappen na het drama in Monaco.

Red Bull had na het incident twee uur om de zwaar gehavende bolide op te lappen voor de kwalificatie, maar kreeg de monsterklus niet geklaard. De versnellingsbak moest vervangen worden en Verstappen kon niet anders dan werkloos toekijken hoe zijn teamgenoot Daniel Ricciardo de suprematie van Red Bull in Monaco onderstreepte met zijn tweede polepositie ooit.

En juist Verstappen had Monaco in zijn agenda aangemerkt om er voor het eerst in zijn leven naar pole te rijden. Daar had de jonge Nederlander ook alle kansen voor. Hij was heel snel in de derde training. Zijn enige concurrent leek Ricciardo.

Teambaas Christian Horner van Red Bull was blij met de polepositie van Daniel Ricciardo, maar ook zwaar teleurgesteld in het optreden van Max Verstappen. "Deze plek kan bijten en dat heeft Max ondervonden. We hadden twee wagens aan het front moeten hebben. Max moet hieruit leren en stoppen dit soort fouten te maken. Zoveel kansen krijg je niet om de Grand Prix van Monaco te winnen", verklaarde hij tegenover motorsport.com.

Verstappen kreeg uiteindelijk niet eens de kans om voor pole te gaan. De crash van zaterdag leek verdacht veel op de crash die hij op hetzelfde circuit in 2016 maakte. Van zijn drie F1-races in Monaco kwam Verstappen alleen vorig jaar aan de streep. Toen reed hij naar de vijfde plaats. De twee edities daarvoor haalde hij het einde niet.

Verstappen verklaarde geen overdreven risico te hebben genomen op de plek waar het nu fout ging. "'Met het oog op de kwalificatie wilde ik in de vrije training meer snelheid maken. Daarom gingen we ook laat naar buiten. We hadden hier een en twee kunnen staan. We hebben een goede auto."

'Verstappen gooit met crash zege weg'

"Hij gooide met die crash de zege in Monaco weg", riep oud-wereldkampioen Nico Rosberg bij Sky Sports. De Belgische coureur Stoffel Vandoorne toonde zich minder hard. "Ik maakte vorig jaar op dezelfde plek dezelfde fout. Het is heel makkelijk om hier de muur te raken. Zonde voor Max, het zag er goed voor hem uit dit weekeinde."

Verstappen vond dat ook. "Ik geef een potentiƫle overwinning weg. Helmut Marko was inderdaad niet blij. Ik heb hem uitgelegd wat er is gebeurd. Ik geef niet op. Ik wil mijn klasse laten zien, maar dat wordt hier wel moeilijk zondag."

STER Reclame